Vogels in het verdronken zwarte land

Tijdens deze dagexcursie combineren we twee gebieden die zeer zichtbare tekens dragen van hun recent industrieel verleden. Typisch voor de streek zijn de terrils van zwarte aarde, residu’s van de steenkoolontginning. Het is interessant om zien hoe de natuur met deze nieuwe schrale bodemsituatie omgaat.

De prachtige natuurgebieden ‘Mare à Goriaux’ (tussen Saint-Amand-les-Eaux en Valenciennes in Noord-Frankrijk - 270 ha) en het ‘Marais d’Harchies’ (in Bernissart in Henegouwen - 550 ha) zijn ontstaan door het instorten van ondiepe mijngangen. Deze grote vijvers oefenen nu een enorme aantrekkingskracht uit op watervogels.

De ‘Mare à Goriaux’ is sinds 1968 een vogelreservaat met in de winter vooral veel eenden en zwanen. In het voorjaar trekt de brede rietkraag tal van rietvogels aan. De bijhorende terril wordt vlot door de natuur ingepalmd, vooral omdat die omringd is door het bosmassief van Raismes-Saint-Amand-Wallers. Het ‘Marais d’Harchies’ is beschermd als Natura2000- en Ramsargebied en is een belangrijke pleisterplaats voor trekvogels. Een deel van het steenkoolbekken van Noord-Frankrijk en Henegouwen is dan ook omgevormd tot twee natuurparken: ‘Parc Naturel Régional Scarpe-Escaut’ (FR) en ‘Parc Naturel Des Plaines de l’Escaut’ (B) waartoe beide gebieden horen.

Afspraak om 8.30 u. op de parking bij het kruispunt Lindenstraat-Meiboomlaan in Roeselare voor carpooling (€ 0,05/km). Ter plaatse treffen we elkaar om 9.30 u. op de bewaakte ‘Parking du site de la mare à Goriaux’. Die vind je aan de ‘Chemin de Raismes-Vicogne À Wallers’ in Raismes, Frankrijk (vlak naast afrit 6 van de A23). Om 14 u. spreken we af aan het ‘CRIE d’Harchies’, Rue des Préaux 5 in Bernissart. Verrekijker en/of telescoop zijn aan te raden en vergeet ook je picknick niet.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
carpoolplek NP Mandelstreke
kruispunt Lindenstraat-Meiboomlaan , 8800 Roeselare
Wanneer
This event is finished.
Organisatie
Natuurpunt Mandelstreke
Contact
philippe.deprez@telenet.be
Telefoonnummer: 0499/722.224
Trefwoorden
Erkend-SCVW, Natuurpunt, Landschap, Natuurbeleving, Vogels, ook voor jongeren, sport, gezin
Links
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?