Mondmaskerplicht op speelpleinen en sportterreinen binnen de regio Midwest

28 oktober 2020

In Roeselare kwam de taskforce deze morgen opnieuw bijeen om uitvoering te geven aan de maatregelen die gisteren door de Vlaamse Regering werden genomen.

Burgemeester Kris Declercq: “Deze ochtend kwam de Roeselaarse taskforce bijeen om de maatregelen te implementeren, hoewel diverse maatregelen in Roeselare al in de praktijk gangbaar waren. Met de Midwestburgemeesters beslisten we deze ochtend vroeg reeds om een versnelde invoering van de maatregelen te vragen aan de gouverneur. Tegelijkertijd beslisten we reeds over aanvullende lokale maatregelen zoals de mondmaskerplicht op de speelpleinen en sportterreinen. Ik ben heel blij dat er gehoor werd gegeven aan onze vraag om niet te wachten met het ingaan van de maatregelen tot vrijdagavond. De maatregelen zijn vanaf middernacht al van kracht.”.

Impact van de maatregelen in Roeselare

Eerder al nam het stadsbestuur de beslissing om bepaalde evenementen en activiteiten af te gelasten. Denk onder meer aan de kerstmarkten, carnaval, Dag van de Jeugdbeweging,… Stuk voor stuk evenementen waar veel mensen samenkomen. Net dat moet vermeden worden de komende periode. Het aantal contacten tussen mensen moet resoluut omlaag. De cijfers van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames zijn verontrustend hoog. De Stad had eerder reeds overleg met organisatoren die nog een evenement of actie hadden gepland. Sommige organisatoren namen ondertussen zelf al het initiatief om hun evenement niet te laten doorgaan.

De Vlaamse Regering besliste dat de cultuurhuizen dicht moeten. Voor onze stad betekent dit dat onder meer De Spil, Ter Posterie, KOERS en Museum Blomme de deuren tijdelijk moeten sluiten. De Spil sluit vandaag al de deuren. Bibliotheken kunnen wel open blijven. In ARhus kan je dus nog steeds terecht.

Handhaving is nodig

Op vlak van handhaving wordt er extra ingezet. Er komen nog meer acties van politie en gemeenschapswachten. Ook de sensibilisering via scholen loopt verder in overleg met het onderwijs.

De situatie in de woonzorgcentra vraagt bijzondere aandacht, omdat het virus daar ook opnieuw hard toeslaat. De taskforce van de stad en AZ Delta volgen de situatie op de voet op. Er is een continue monitoring van de cijfers.

Regionale aanpak - afstemming met de gouverneur

De bestrijding van het virus vereist zeker een regionale afstemming.

“Morgen volgt er opnieuw een overleg tussen de West-Vlaamse burgemeester en de gouverneur”, zegt burgemeester Kris Declercq. “We zullen bekijken of er nog extra verfijningen dienen te worden afgesproken, waarbij eenduidigheid centraal staat. Zeker is wel dat veel burgemeesters vragende partij waren om niet te wachten tot vrijdagavond 18 u, gezien de ernst van de situatie.”

Mondmaskerplicht op speelpleinen en sportterreinen

Binnen de regio Midwest zijn de cijfers van het aantal mensen dat besmet is met COVID-19 verontrustend. De 16 burgemeesters van de Midwest-regio hebben deze morgen opnieuw overlegd over een regionale aanpak.

Het dragen van een mondmasker of elk ander alternatief in stof blijft een belangrijke rol spelen in de strijd tegen het virus. Het is een beschermingsmaatregel die er mee voor kan zorgen dat het virus niet verder verspreidt. Daarom hebben de burgemeesters gezamenlijk afgesproken om een mondmaskerplicht in te voeren op speelpleinen en sportterreinen in de regio Midwest.

Gelukkig kunnen de speelpleinen en sportterreinen voorlopig open blijven. Ze zijn nodig om kansen te geven aan kleine kinderen en jongeren om zich zowel uit te leven als te ontspannen. De mondmaskerplicht komt er om ervoor te zorgen dat ze dit kunnen blijven doen.De maatregel betekent concreet dat iedereen vanaf 12 jaar een mondmasker moet dragen op die locaties. Houd je dus bijvoorbeeld als ouder toezicht wanneer je minderjarig kind zich uitleeft op een speelplein? Dan draag je je mondmasker. Ben je als jongere even aan het uitrusten na jouw fitnessoefeningen op het cross fit parcours ? Dan draag je een mondmasker.

Uiteraard telt de verplichting niet voor de jongere of volwassene die op voormelde plaatsen aan sport doet (fitness op toestel in open lucht, voetballen met max. vier, joggen, …). Een sportbeoefenaar kan tijdens de duur van de sportactiviteit het mondmasker aflaten.

Deze maatregel gaat vanaf woensdagnacht 0u. in.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?