Roeselare Helpt! - update 3 april

3 april 2020

Leef maatregelen na in zonnig weekend

Komend weekend lokt het zonnetje … Maar wees op je hoede. Want de coronamaatregelen blijven van kracht, ook tijdens het fietsen en het wandelen.

Burgemeester Kris Declercq:

“We vragen aan onze burgers om de maatregelen ook in dit zonnig lenteweekend na te leven. Niet-essentiële verplaatsingen zijn ook bij de start van de paasvakantie verboden om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken. De politie gaat dit weekend extra controles uitvoeren.”

Dit weekend wordt er mooi weer verwacht. We herinneren daarom nog even aan de maatregelen i.f.v. corona. Onze politiediensten zullen ook nu toezien op de naleving:

 • Individuele fysieke activiteit in buitenlucht (of in gezinsverband) kan zolang het op wandelafstand van je huis (voor de duur van de wandeling) is.
 • Je mag in je eentje wandelen en met het gezin waar je mee samenwoont. Ben je alleen? Dan mag er één vaste andere persoon van buiten het gezin en uit de buurt meewandelen. Natuurlijk met gepaste afstand, minstens 1,5 meter uit elkaar.
 • Samen met vrienden of andere familieleden wandelen is niet toegestaan.
 • Als je andere mensen onderweg tegenkomt: hou afstand!
 • Ook jezelf verplaatsen met de wagen om een wandeling te maken is niet toegestaan. Wandel thuis in de buurt van de woning. Je verplaatsen met de fiets of wagen naar andere streken en wandelgebieden is niet toegestaan!
 • Hetzelfde geldt voor fietstochten: voor de duur van de fietstocht weer rechtstreeks naar huis.
 • Speeltuinen, -bossen en picknicktafels zijn afgesloten! Maak dus geen tussenstop op deze plaatsen.
   

Onze politiediensten zullen ook nu toezien op de naleving van deze maatregelen. Wie zich niet aan de regels houdt, kan geverbaliseerd worden.

Recyclageparken terug open onder strikte voorwaarden

Vanaf 7 april gaan overal in Vlaanderen de recyclageparken terug open. Dus ook in Roeselare en Rumbeke kan je vanaf dan terecht met je afvalstoffen.

Om te voorkomen dat teveel mensen zich op het zelfde moment richting recyclagepark begeven, wil de Stad met aandrang vragen om een bezoek nog even uit te stellen.

Schepen Vanwalleghem:

Veel mensen willen snel hun grasmaaisel en andere afvalstoffen wegbrengen. Toch willen we vragen om alleen naar het park te gaan als het écht niet anders kan. Als het enigszins kan, stel je bezoek dan nog enkele dagen uit. Op die manier is het ook voor de medewerkers van de Stad en Mirom haalbaar om in correcte, hygiënische omstandigheden te werken.

Om je bezoek aan het recyclagepark zo comfortabel mogelijk te houden, roepen de Stad en Mirom de inwoners op om dus nog niet onmiddellijk in de wagen te springen. Sowieso haalt de huis-aan-huisinzameling nog steeds PMD, papier en karton en restafval op volgens de ophaalkalender.

Glas kan je naar de containers brengen die verspreid staan in je omgeving. Textiel houd je best nog even bij. Momenteel kan je door de coronacrisis jouw oude kleding en ander gebruikt textiel niet kwijt in de textielcontainers. Tuinafval kan je ofwel thuis composteren of via een tuinafvalbak aan huis laten ophalen.

Is een rit naar het recyclagepark noodzakelijk? Volg dan liefst deze afspraak:

Ga naar het recyclagepark op de vaste dag waarop de ophaalronde (restafval, PMD,…) wekelijks aan je huis passeert. Wordt je huisvuil op vrijdag opgehaald? Ga dan op vrijdag naar het recyclagepark. Je kan zowel in Rumbeke als Roeselare terecht.

Op die manier worden de bezoeken van de vele Roeselarenaars gespreid over de verschillende dagen van de week. Je kan zowel naar Rumbeke als Roeselare gaan.

Lukt het voor jou echt niet om op die dag te gaan omwille van je werksituatie, dan kan je ook op een andere dag terecht in het recyclagepark.

Zo wordt de zaterdag zo goed mogelijk voorbehouden voor mensen die meermaals niet konden gaan op de dag van hun ophaalronde. Ook voor zij die nog buitenshuis werken en in de week onmogelijk naar het recyclagepark kunnen gaan, zijn welkom op zaterdag.

Het stadsbestuur roept de inwoners op om hierin solidair te zijn en zo goed mogelijk de afspraken te volgen.

Nog enkele praktische tips:

Wat doe je best op voorhand?

 • Sorteer je afval, want de bezoektijd op het park is beperkt.
 • Ga alleen naar het park. Breng alleen een tweede persoon mee voor grote of zware stukken die je niet alleen kan lossen.
 • Asbestcement kan je momenteel niet lossen.
   

Ter plaatse op het park:

 • Er zullen maar een beperkt aantal bezoekers gelijktijdig op het park toegelaten zijn (10 voor Rumbeke en 7 voor Roeselare).
 • Blijf in de wagen zitten tot je je afval mag lossen.
 • De social distancing van 1,5 m moet ten alle tijde worden gerespecteerd
 • Is de wachtrij te lang, kan het zijn dat je een ander moment moet teruggaan.
 • Vermijd contact met je gezicht tijdens en na je bezoek en was je handen.
   

Volg steeds de richtlijnen van de parkwachters. Zij zijn er om je te helpen.
Meer info Mirom.

Enkele openbare werken worden terug opgestart

De Stad verneemt van verschillende aannemers en externe partners dat er her en der opnieuw opgestart kan worden met bepaalde werven.

Schepen Griet Coppé:

Het is positief dat ondernemers en werknemers terug aan de slag kunnen in deze moeilijke tijden. Echter zijn er duidelijke afspraken gemaakt om de werken op een veilige en verantwoorde manier te laten verlopen, zowel voor de arbeiders op het terrein als voor de inwoners en passanten.”

Enkel daar waar de voorschriften inzake social distancing, handen wassen, etc. kunnen gerespecteerd worden, zal er worden gewerkt. Tegelijk is het in deze periode erg rustig op het openbaar domein, zodat de werken maximaal vlot en met minder hinder kunnen verlopen. De Stad vraagt dan ook aan de inwoners om de signalisatie goed te volgen en zelf ook afstand te houden van de mensen die aan het werk zijn.

Na een korte periode van stilstand zijn enkele werken opnieuw heropgestart:

 • De Moorseelsesteenweg tussen rijksweg en de Koestraat
 • Heraanleg van de Hagedoornweg en Ventweg Noord

In de paasvakantie wordt er gewerkt op de N36 Diksmuidsesteenweg

In opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer zullen er vanaf maandag 6 april tot en met vrijdag 10 april werken uitgevoerd worden in de Diksmuidsesteenweg. Plaatselijk wordt het slechte wegdek vernieuwd met fundering en asfalt.

De werfzone bevindt zich op de N36 Diksmuidsesteenweg tussen de R32 en de rotonde in Sleihage.

Tijdens de werken zal de N36 volledig onderbroken zijn. Het autoverkeer moet omrijden via Hooglede. Fietsers zullen echter steeds in twee richtingen kunnen blijven rijden langs de Diksmuidsesteenweg.

Na de paasvakantie

Onmiddellijk na de paasvakantie, nl. op 20 april, starten nieuwe werken:

 • Diksmuidsesteenweg: herstellingswerken aan het wegdek (kruispunt met de Oostnieuwkerksesteenweg)
 • Industrieweg: uitbraak van enkele dwarse parkeervakken en heraanleg van parkeervakken in de lengte (verhogen van fietsveiligheid en zichtbaarheid)

 

Momenteel wordt onderzocht hoe een aantal werken die uitgesteld werden of nieuw moeten worden opgestart, kunnen ingepland worden. Ook de nutsmaatschappijen blijven tot nader order beperkt in hun actie. Zij focussen zich vooral op de noodzakelijke dringende herstellingen.

Zodra er hierover meer informatie is, zullen de betrokken inwoners hierover geïnformeerd worden. De omleidingsplannen en bewonersbrieven zijn ook steeds terug te vinden op de website van Stad Roeselare.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?