Trage wegen #VANRSL in kaart brengen

24 november 2020

In Roeselare zijn er heel wat “trage wegen”. Dit zijn fijne doorsteken, steegjes en fietsverbindingen, bospaden en veldwegen. Voornamelijk voetgangers en fietsers zijn er de baas.

We vinden ze overal: in het centrum, tussen de wijken en doorheen de open ruimte. Vaak zijn het korte, snelle en veilige verbindingen tussen je huis en de school, op weg naar het werk of naar de winkel. Ze verhogen de natuurbeleving, nodigen uit om er te wandelen en te fietsen en ze maken bovendien ook deel uit van ons erfgoed.

Griet Coppé, schepen van mobiliteit:

“Trage wegen spelen zeker ook een belangrijke rol in de mobiliteitsvisie van de stad. Jammer genoeg kennen we deze trage wegen niet allemaal of zijn sommigen op vandaag in slechte of onbruikbare staat. We willen ze graag in kaart brengen en vervolgens opwaarderen zodat ze hun troeven volop kunnen uitspelen. Samen met de vzw Trage Wegen, inwoners en lokale organisaties, willen we dit netwerk in kaart brengen, verbeteren en uitbreiden.”

Op zoek naar trage wegen in jouw buurt
De doelstelling is om voor heel het grondgebied Roeselare alle trage wegen in kaart te brengen. Om dit te kunnen doen, kan de stad alle helpende handen gebruiken om mee op pad te gaan. Daarom doen we een oproep aan inwoners om even kort de tijd te nemen om een wandeling of fietstocht te maken in je buurt.

Trage wegen vind je in de meeste gevallen vlakbij jouw thuis. Je hoeft er dus de auto niet voor te nemen. Bovendien kan je individueel of met je gezin aan de slag en is het geen probleem om onderweg de sociale afstand te bewaren.

Wat wordt er verwacht?

  • Op https://roeselare.tragewegen.be vind je een kaart waarin Roeselare opgedeeld is in allerlei hokjes van 1 km². Je kan kijken welk hokje er in jouw buurt ligt en dit aanduiden.
  • Tussen december 2020 en eind maart 2021 maak je een wandeling of fietstocht in je buurt en bekijk je of/waar er trage wegen in je buurt zijn. Je hoeft dus niet door regen en wind, maar kan hiervoor zelf een dag uitkiezen tot 31 maart 2021.
  • Via de app Trage Wegen geef je aan waar die trage weg is en in welke staat zich die bevindt.

Op dinsdag 8 december is er een kort online informatiemoment waarbij wordt uitgelegd hoe je de app moet gebruiken. Kan je er op dat moment niet bijzijn? Dan zal je de presentatie ook op de website kunnen herbekijken.

Zin om ook de veters te strikken of op de fiets te springen? Laat dan zeker je gegevens achter op roeselare.tragewegen.be.

Verdere verloop
Als alle hokjes van de kaart geïnventariseerd zijn, bezorgt vzw Trage Wegen een toegankelijkheidskaart aan de stad. Op basis van deze gegevens zal de stad vervolgens aan de slag gaan om het tragewegennetwerk in Roeselare verder uit te breiden en toegankelijker te maken.

Alle info is te vinden op https://roeselare.tragewegen.be

  • Trage wegen
Toon vergrote weergave in een popup (Trage wegen)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?