Update corona - Roeselare versoepelt enkele maatregelen

21 augustus 2020

De cijfers van het aantal besmettingen in Roeselare worden al een hele periode nauwkeurig dagelijks gemonitored door de veiligheidscel van de Stad. Op basis van de info, cijfers, communicatie waarover Stad Roeselare momenteel beschikt, besliste de lokale veiligheidscel om een aantal verfijningen door te voeren op de huidige maatregelen.

Federale versoepelingen

De Nationale Veiligheidsraad nam gisteren een aantal beslissingen, waarin er enkele versoepelingen aangekondigd werden. We sommen de belangrijkste nog even op:

 • Het dragen van mondmaskers blijft verplicht op drukke plaatsen zoals markten, pleinen, parkings, winkelcentra en hun parkings, winkelstraten, winkels, theaters, … Dit betekent dus voor Roeselare dat het dragen van een mondmasker ook echter verplicht is in het kernwinkelgebied en op de TRAX-site. Vanaf maandag 24 augustus is er geen mondmaskerplicht meer binnen de volledige kleine ring.
   

 • Winkelen met maximaal 2 personen, zonder tijdslimiet, is weer toegelaten.
 • Vanaf 1 september zullen evenementen met maximaal 200 personen binnen weer kunnen doorgaan. In de buitenlucht gaat het om maximaal 400 personen. Mits in acht nemen van de maatregelen, zoals social distancing en het dragen van een mondmasker.

Extra lokale maatregelen Midwest

Lokale besturen krijgen de mogelijkheid om bij een plaatselijke uitbraak in de gemeente of een lokale heropflakkering, bijkomende maatregelen te nemen. Dit dient steeds te gebeuren in overleg met de gouverneur en de federale overheid.

 • In de 16 Midwestgemeenten blijft het op het hele openbaar domein en op alle publiek toegankelijke plaatsen voor iedereen vanaf 12 jaar verplicht om steeds een mondmasker op zak te hebben.
 • Ook het dragen van een mondmasker op de recyclageparken blijft verplicht.
 • Er is registratieplicht voor alle evenementen en deze moeten allemaal ter goedkeuring vooraf worden voorgelegd aan de burgemeester.

Alertfases en cijfers op roeselare.be

De Stad wenst absolute transparantie rond de cijfers en de fase waarin ze zich bevindt. Op www.roeselare.be kan je vanaf volgende week volgen hoeveel besmettingen er in Roeselare zijn en wat dit concreet betekent voor jou als inwoner, handelaar, shopper of bezoeker #VANRSL. De gegevens worden dagelijks bijgewerkt.

Roeselare volgt de alertfases van het Agentschap Zorg en Gezondheid.  Steden en gemeenten krijgen elk een bepaalde alertfase toegekend die kan variëren van 0 tot 3. Er zijn dus 4 mogelijke alertfases, die berekend worden op basis van een aantal criteria:

 • Het aantal besmettingen over 7 dagen;
 • De rapportage van nieuwe gevallen gedurende ten minste 5 dagen na elkaar;
 • Een stijgend aantal nieuwe gevallen gedurende 4 van de 7 voorbije dagen.
   

De Stad blijft waakzaam en kan opnieuw scherpere maatregelen invoeren bij een hogere alertfase.

Inwoners informeren

Volgende week wordt een bewonersbrief in alle Roeselaarse brievenbussen bedeeld met informatie rond de nieuwe maatregelen. In de toekomst zal de Stad inzetten op meer bewonersbrieven om de Roeselarenaar op de hoogte te brengen van de stand van zaken.  Met vragen over corona kan je nog steeds bellen naar het gratis nummer 1788, mailen naar 1788 [at] roeselare.be of een kijkje nemen op www.roeselare.be/corona.

Oproep

De Stad benadrukt nog eens het belang van de basisregels en roept op om die maximaal na te leven. Daarmee bescherm je niet alleen jezelf maar ook alle anderen en draag je je steentje bij om het virus de kop in te drukken.

 • Was vaak je handen met water en zeep.
 • Geef geen hand of kus.
 • Hoest of nies in je elleboog.
 • Let extra op bij kwetsbare mensen die gevoelig zijn voor het virus, zoals mensen ouder dan 65 jaar, mensen met problemen met hart, longen of nieren, ….
 • Houd altijd 1,5 m afstand.
 • Draag een mondmasker om jezelf en anderen te beschermen.
   

Alle actuele informatie is te vinden op www.roeselare.be/corona.

 • mondmaskerplicht kernwinkelgebied en trax
Toon vergrote weergave in een popup (mondmaskerplicht kernwinkelgebied en trax)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?