Mantelzorg

Wat? 

Stad Roeselare ondersteunt haar mantelzorgers door het aanbieden van een mantelzorgpremie, het organiseren van mantelzorgcafés en praattafels

Mantelzorg is niet evident. Toch zijn er heel wat inwoners van Roeselare die personen met een zorgnood ondersteunen en verzorgen. Denk maar aan ouders met een kind met een beperking, of iemand die dagelijks zorgt voor een partner met een chronische ziekte. Mensen die zorg opnemen voor iemand waarmee ze een persoonlijke band hebben, zijn mantelzorgers.

Nieuwsbrief Mantelzorg

Wil je regelmatig informatie en tips ontvangen i.v.m. mantelzorg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Mantelzorg en wij houden je op de hoogte.

Mantelzorgcafé De Mantelare

Maandelijks is er mantelzorgcafé De Mantelare. Alle mantelzorgers van Roeselare zijn hier welkom, om na te denken en bij te leren over bepaalde thema’s, maar ook om te ontspannen en mensen te leren kennen die je situatie begrijpen.

Datum en tijdstip Locatie Thema Inschrijven

Donderdag
22/09/2022

14 u. - 16 u.

Dienstencentrum Schiervelde – Schierveldestraat 55

Wegwijs in dementie: Pieter Vanreybrouck, expert mantelzorg bij vzw Steunpunt Mantelzorg, geeft je tijdens deze vorming tips, advies, verhalen en verstaanbare informatie over dementie.

Inschrijven klik hier

Dinsdag
18/10/2022

19 u. – 21 u.

Welzijnshuis Roeselare (Kapel-Lounge)

Hoe omgaan met hulpweigering: De goedbedoelde en vaak zeer noodzakelijke zorg van bijvoorbeeld een verpleegkundige,  dagcentrum, ... wordt soms expliciet geweigerd. Hoe ga je hiermee om als mantelzorger? Bart Deltour, directie zorg bij Familiezorg West-Vlaanderen en sociaal pedagoog, geeft je in deze lezing geen toverformules maar wel helpende inzichten en concrete tips rond omgang en communicatie.

Inschrijven klik hier

 

Informatie voor mantelzorgers

 • Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg verzamelt alle informatie en kennis, maar ook interessante tips, publicaties en tools rond mantelzorg in Vlaanderen en daarbuiten.
 • Zojong.be is een onlineplatform waar jonge mantelzorgers (tot 25 jaar) tips, informatie en (h)erkenning krijgen. Je kan er ook verhalen op een veilige en anonieme manier delen.
 • Mantelzorgpodcast: In deze podcast van Steunpunt Mantelzorg delen we verhalen van mantelzorgers, bespreken we tips, weetjes en ervaringen. We praten ook met professionele hulpverleners en onderzoekers over mantelzorg.
 • Mantelzorgtelefoon: mantelzorgers kunnen via deze weg vragen stellen over hun mantelzorgsituatie of kunnen deze lijn ook gebruiken om te ventileren over de zorg. Je hoeft geen lid te zijn van de mantelzorgvereniging om van deze dienst gebruik te maken:
  • Coponcho: 02 515 02 63
  • Liever Thuis LM: 02 542 87 09
  • Okra Zorgrecht: 02 246 57 72
  • Ons Mantelzorgnetwerk: 016 24 49 49
  • Samana: 078 15 50 20
  • Steunpunt Mantelzorg: 078 77 77 97
    

Duidelijke informatie krijgen, is belangrijk voor de mantelzorger. Door het sterk versnipperde zorglandschap is dit niet altijd even gemakkelijk. Deze infofiches kunnen je helpen:

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?