Warmtenet Roeselare

Wat? 

In Roeselare is een warmtenet in gebruik dat gevoed wordt met warmte die vrijkomt bij de verbranding van restafval in de verbrandingsoven van MIROM Roeselare. Elk jaar zet de verbrandingsoven in Roeselare 65.000 ton restafval om tot energie die gebruikt wordt voor de productie van elektriciteit en voor de warmtelevering aan het warmtenet.

Het warmtenet brengt via ondergrondse warmwaterleidingen warmte tot bij organisaties en woonentiteiten, bijvoorbeeld:

  • het cultuurcentrum De Spil
  • de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten (STAP)
  • het MSKA
  • de REO-veiling
  • Syntra West
  • de Godelievewijk
     

Met de uitbreiding van het warmtenet besparen we tienduizenden ton CO2 per jaar. Bekijk de informatie op www.klimaatswitch.be

Roeselare: pionier in warmtenetten

Naast haar jarenlange ervaring, is zowel de integratie van het warmtenet in nieuwe verkavelingen als de uitbreiding in bestaand bebouwd gebied vrij uitzonderlijk.

De Stad brengt actief de verschillende partijen (producent en klant) bij elkaar en maakt werk van een algemeen kader. Door de uitgebreide inspanningen van afvalintercommunale MIROM, distributienetbeheerder Fluvius en de private sector biedt de Stad een brede diversiteit aan warmtenetten. Daarmee is Roeselare een proeftuin voor heel Vlaanderen. De opgedane kennis kan dienen als input voor andere Vlaamse steden en de Vlaamse warmte-atlas. Dat de koepelorganisatie Warmtenet Vlaanderen vanuit Roeselare is ontstaan, is dan ook geen toeval.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?