Aansluiting nieuw stadhuis op warmtenet

17 mei 2024

Het nieuw stadhuis van Roeselare werd officieel voorzien van warmte geleverd van het warmtenet.  Deze aansluiting vormt het slotstuk voor een belangrijke uitbreiding van het warmtenet in het stadscentrum.

Het Warmtenet Roeselare is actief sinds 1986 en beslaat meer dan 20 km. doorheen de stad waarmee het ongeveer 60 organisaties en een woonwijk van 50 woningen van warmte voorziet via ondergrondse warmwaterleidingen. Het Warmtenet Roeselare wordt gevoed door de warmte die vrijkomt bij de verbranding van restafval in de verbrandingsoven van MIROM Roeselare.

Jaarlijks wordt zo’n 65.000 ton restafval omgezet in energie, die wordt gebruikt voor elektriciteitsproductie en vooral voor het leveren van warmte aan het warmtenet.  De bouw van het nieuwe stadhuis als grootafnemer van warmte was een belangrijke katalysator voor een uitbreiding in het stadscentrum. De Stad Roeselare stelde hiervoor zelfs haar kelders ter beschikking om de transportleiding door te trekken. Daardoor moesten er minder straten worden open gelegd en was er minder verkeershinder door de werken voor het warmtenet.   

De Sint-Michielskerk (16de eeuw) en het historische deel van het stadhuis (18de eeuw) worden op de centrumtak aangesloten. De aansluiting van deze historische gebouwen die moeilijker energiezuinig te maken zijn, is mede mogelijk gemaakt dankzij de hoge temperatuur van het Warmtenet Roeselare. Dit net behoort tot de weinige warmtenetten in Vlaanderen die water leveren met een temperatuur hoger dan 75 °C.    

Door de recente uitbreidingen zullen ook verschillende bestaande en nieuwe residenties alsook het Klein Seminarie aan de Botermarkt met deze duurzame energiebron verwarmd worden.

Nieuw voor Roeselare is dat we met het Warmtenet het stadhuis niet enkel zullen verwarmen, maar ook verkoelen. Dit is een belangrijke duurzaamheidsactie van het meest duurzame stadhuis van Roeselare. De restwarmte van MIROM is het hele jaar door beschikbaar, ook in de zomer. Dankzij absorptiekoelmachines kan die restwarmte in de zomer gebruikt worden voor koeling. Daardoor belast de Stad ook het lokale elektriciteitsnet in de zomer een pak minder.   

 

 

  • buizen voor het warmtenet die klaarliggen op de straat nabij het stadhuis
Toon vergrote weergave in een popup (buizen voor het warmtenet die klaarliggen op de straat nabij het stadhuis )
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?