In beeld: zo zal het nieuwe erfgoeddepot eruit zien

12 september 2024

Stad Roeselare, Provincie West-Vlaanderen, WVI en DVV Midwest hebben bekendgemaakt hoe het nieuwe erfgoeddepot in Roeselare er uit zal zien. Het erfgoeddepot moet plaats bieden voor vele duizenden erfgoedobjecten in de regio Midwest en voor het Roeselaars stadsarchief. Dit depot zal dienen als dé bewaarplek voor de erfgoedcollecties van Roeselare en de regio Midwest, waar historische voorwerpen, kunstwerken, boeken, en archeologische vondsten in optimale omstandigheden zullen worden gekoesterd. Voor het eerst tonen de initiatiefnemers de plannen van dit nieuwe erfgoeddepot.  

Het depot is het antwoord op een al lang bestaande behoefte aan een veilige en duurzame bewaarplaats voor het roerend cultureel erfgoed in de regio. In Midden-West-Vlaanderen zijn er op dit moment een beperkt aantal professionele erfgoedinstellingen, wat resulteert in verspreide collecties, soms bedreigd door ongunstige bewaaromstandigheden. Door de oprichting van een regionaal depot worden deze erfgoedinstellingen en andere collectiehouders op een professionele manier ondersteund. Het erfgoeddepot staat garant voor een duurzame en kwalitatieve bewaring.  

Binnenkijken in het nieuwe erfgoeddepot

Beelden van TIDES, het architectenbureau dat het erfgoeddepot zal realiseren, tonen de opslagruimtes die de erfgoedobjecten in de beste omstandigheden bewaren. Het ontwerp is gemaakt volgens het Deens model, met isolatietechnieken die temperatuurschommelingen opvangen. Daarnaast omvat het depot ook een nooddepot, een quarantaineruimte én diverse ruimtes die specifiek gericht zijn op speciale types objecten. In totaliteit zal maar liefst 2800 m² beschikbaar zijn om als schatkamer van onze geschiedenis te fungeren. 

Voor de start van de werken wordt gemikt op medio 2025 om medio 2026 operationeel te kunnen zijn. Hiermee staan de initiatiefnemers aan het begin van een nieuw hoofdstuk waarbij ze er samen voor zorgen dat het rijke erfgoed behouden blijft, voor vandaag en voor toekomstige generaties. 

Deze video geeft al een mooi beeld van het toekomstige erfgoeddepot.

  • Erfgoeddepot
Toon vergrote weergave in een popup (Erfgoeddepot)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?