Binnenkort wandel je op trage wegen in Oekene

10 september 2024

Tijdens de jaarlijkse Gardeboefeesten in Oekene, werd vrijdagavond de eerste spade in de grond gestoken voor de verdere ontwikkeling en vergroening van het trage wegennetwerk in Oekene. Doelstelling is om de buurt te ontharden, te versterken en beter te verbinden. Dit project richt zich op het creëren van groene verbindingen en wandelpaden die zowel bewoners als bezoekers de kans bieden om op een rustige en veilige manier de natuur te ervaren.

Sinds de start van het traject in 2022 zijn er vele studies en overlegmomenten geweest met diverse betrokkenen, waaronder buurtbewoners, AZ Delta en verschillende gemeenschappen. Die samenwerking heeft geleid tot een ontwerp waarin diverse groene zones en trage wegen samenkomen in een netwerk dat Oekene omvormt tot een groen wandelparadijs. Een belangrijk onderdeel van dit netwerk is het graspad aan de Burgemeestersstraat, dat zal worden heringericht om een verbinding te creëren naar de boomgaard, een verborgen groene plek in Oekene. De boomgaard zelf zal toegankelijker worden gemaakt door de aanleg van graspaden en brugjes, en zal dienen als rustplek voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Ook de trage weg langs AZ Delta en de Plaatsmolenstraat worden aangepakt. Deze zone, met een sterk openbaar karakter, zal beter worden ingericht voor wandelrecreatie en biodiversiteit. Het netwerk biedt op die manier een veilige en groene verbinding richting het recreatiedomein De Ark. Een bijzonder aspect van het project is de 4-Seizoenenwandeling, een samenwerkingsproject met AZ Delta en verschillende geloofsgemeenschappen. Deze wandeling omvat drie lussen en vijf symbolische rustpunten die de seizoenen en het levenspad van de mens weerspiegelen. Zitbanken met inspirerende quotes langs de route nodigen wandelaars uit om stil te staan bij de natuur en het leven.

  • Trage wegen in Oekene
Toon vergrote weergave in een popup (Trage wegen in Oekene)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?