De Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijd Blijvende Bijstand straalt opnieuw dankzij het project klein erfgoed

27 mei 2024

In het kader van het project klein erfgoed hebben we de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijd Blijvende Bijstand op de hoek van de Kleine Bassinstraat en de Landbouwstraat een verfraaiing gegeven. Dit pleintje heeft een volledige metamorfose ondergaan.  

Als onroerenderfgoedgemeente dragen we zorg voor deze onroerende kleine erfgoedelementen in de stad.  Dat gebeurt in samenspraak met de eigenaar, in dit geval is dat Fluvius. In 1925 kwam er op dit pleintje een elektriciteitscabine. In 1957 werd de kapel gebouwd op vraag en in opdracht van de parochiekerk Sint-Amand.   

Het verwilderde groen werd verwijderd en een nieuw pad naar de kapel aangelegd. De muurtjes werden afgestoomd en het voegwerk van de muurtjes hersteld waar nodig. Het smeedijzeren poortje en venstertje kregen een nieuwe verflaag. Er werd gras gezaaid, een kastanje houten omheining geplaatst en beplanting voorzien met Rododendron en Lelietje-van-Dalen. In het najaar wordt nog Gelderse Roos geplaatst bij de bestaande boom.  

Oproep 

Ken jij het hoe en waarom achter deze of een andere kapel op ons grondgebied? Of ken je iemand die een verhaal of een anekdote kent over een kapel? Laat het ons weten!  De stad wil nu ook werk maken van het ontsluiten van de verhalen en de geschiedenis achter dit erfgoed. 

Neem contact op via publiekswerking [at] roeselare.be of  051 26 24 00 

 

  • kapel in nieuw aangelegd omgeving, klaar om gras te zaaien
Toon vergrote weergave in een popup (kapel in nieuw aangelegd omgeving, klaar om gras te zaaien)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?