Geurnet Rumbeke: innovatieve aanpak tegen geurhinder

19 juni 2024

Om meldingen over geurhinder rond de industriezone in Rumbeke objectief te kunnen vaststellingen beslisten de Stad Roeselare, het Provinciebestuur, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) ruim 95.000 euro te investeren in een hoogtechnologisch netwerk van digitale geursensoren, het Geurnet Rumbeke.

Het Geurnet Rumbeke bestaat uit 11 elektronische neuzen die vanaf 2024 gedurende minstens 3 jaar lang dag en nacht metingen zullen verrichten in en rond de industriezone.  

Geurnet Rumbeke heeft als doel de geurproblematiek beter in kaart te brengen, de  oorzaken te achterhalen om vervolgens effectieve maatregelen te treffen. Het is één van de eerste geurnetwerken waar digitale sensoren worden gecombineerd met een meldingsapp voor inwoners. Want om de effectiviteit van het Geurnet nog te vergroten, wordt ook de meldingsapp STINX geïntroduceerd.  

Buurtbewoners kunnen via deze app onmiddellijk geurhinder melden, wat bijdraagt aan een nauwkeuriger beeld van de situatie. De app moet het gemakkelijker maken voor inwoners om meldingen van geurhinder te doen, wat in het verleden niet altijd even gemakkelijk bleek. Zo kwamen meldingen soms binnen wanneer de hinder voorbij was en niet meer vastgesteld kon worden.  Dankzij het netwerk zullen de bedrijven nu een onmiddellijke melding krijgen bij hoge geurwaarden of veel hinderklachten. Zo kan men zelf direct op zoek naar de bron van hinder op hun bedrijf en deze ook aanpakken.   

De app STINX is beschikbaar voor download via Google Play en de App Store voor smartphones en tablets.  Heb je hulp nodig bij installatie of gebruik van de app?  Kom langs op een van onze digipunten in Roeselare. Je krijgt er gratis hulp en info voor al je digitale vragen. 

  • witte wolken aan een blauwe hemel
Toon vergrote weergave in een popup (witte wolken aan een blauwe hemel)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?