KOERS verwerft nieuw materiaal van Hector Martin en Ottavio Bottecchia

25 juni 2024

Op 29 juni gaat de Ronde van Frankrijk voor het eerst in Italië van start. Daarmee wil de Tourorganisatie eer bewijzen aan de Italiaanse winnaars uit het verleden en in het bijzonder aan Ottavio Bottecchia. Bottecchia won de Tour exact 100 jaar geleden. KOERS greep deze gelegenheid aan om niet één maar twee historische Tourrenners en generatiegenoten in de kijker te zetten: Bottecchia zelf én de Roeselaarse geletruidrager Hector Martin.  

KOERS kreeg recent via de Ruddervoordse aannemer Wilfried Plasman een originele, door Bottecchia gesigneerde, affiche in bruikleen. Het kleinood werd samen met de West-Vlaamse tak van de familie Bottecchia op 25 juni ingehuldigd. Dat er in West-Vlaanderen Bottecchia’s te vinden zijn, heeft alles te maken met de verhuis van enkele familieleden naar het Ieperse eind jaren 1920. De familie was namelijk gespecialiseerd in het restaureren van mozaïeken en marmeren beelden en hielp bij de heropbouw van het tijdens de Eerste Wereldoorlog in puin gelegde Ieper.   

Op een gespecialiseerde veiling in Parijs slaagde KOERS erin een originele trui van Hector aan te kopen. De trui is afkomstig uit de nalatenschap van een gerenommeerde Franse collectioneur. Dankzij de Vrienden van KOERS werd dan weer een origineel geschilderd reclamedoek voor veloschoenen Hector Martin verworven.  De Roeselaarse veloschoenmaker Camiel Thomas verwierf in de jaren 1920 en 1930 faam met zijn zelfgemaakte schoenen die hij vernoemde naar Hector Martin, de meest toonaangevende Roeselaarse renner in die periode. Lode Baele, kleinzoon van Hector Martin, gaf op zijn beurt een zilveren koffietas met filterglas en gravure ‘Hector Martin Rousselare’ in bruikleen. 

Meer info op koersmuseum.be

  • Wielertrui van Hector Martin
Toon vergrote weergave in een popup (Wielertrui van Hector Martin)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?