Nieuw erfgoeddepot voor stadsarchief Roeselare

23 Februari 2024

Op Schiervelde willen Stad Roeselare, samen met DVV Midwest, Provincie West-Vlaanderen en WVI aan een bewaarplek voor erfgoedcollecties bouwen. In dit gloednieuwe erfgoeddepot komen het Roeselaarse stadsarchief en het erfgoeddepot voor de regio Midwest. Op die manier worden de duizenden historische voorwerpen, kunstwerken, boeken, vondsten, in de best mogelijke omstandigheden bewaard. 

Het nieuwe erfgoeddepot zal gerealiseerd worden op de voormalige administratieve site van AZ Delta in de Schierveldestraat in Roeselare. Het wordt in de toekomst de hub voor het erfgoed van de stad en de streek. Momenteel zit alle erfgoed verspreid over verschillende locaties. Dat willen Stad Roeselare en gemeenten van Midwest anders, (kosten)efficiënter en professioneler doen.  Niet alleen worden de stukken daar professioneel bewaard: het erfgoed in het gebouw zal in de toekomst gemakkelijker raadpleegbaar zijn en onderzocht kunnen worden. 

Het erfgoeddepot wordt bovendien de plaats waar het omvangrijke stadsarchief Roeselare een volwaardige thuis zal vinden. 

Dit project zal gefaseerd gerealiseerd worden, want een deel van het gebouw dient op vandaag voor de opvang van Oekraïense burgers. Die opvang blijft gegarandeerd zolang als nodig. 

 

  • archiefboeken in rekken
Toon vergrote weergave in een popup (archiefboeken in rekken)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?