Opwaardering Kerselaargoed: groene oase in wijk Schiervelde

9 juli 2024

Het Kerselaargoed is een geliefd buurtparkje in de wijk Schiervelde, gelegen in het hart van de wijk, naast wijkzaal Ter Walle, het dienstencentrum Schiervelde en de site van de voormalige kleuterschool. Dit park, met zijn prachtige vijver, biedt al jarenlang een plek van rust, ontmoeting en ontspanning voor de bewoners. 

De vijver in het Kerselaargoed is een restant van de omwalling van een historische hoeve, ’t Kerselaeren Goed of ’t Kesselaeregoed, die terug te vinden is op kaarten vanaf de jaren 1840. Deze vijver draagt bij aan het aangename groene karakter van het park en ondersteunt een rijke biodiversiteit. 

Door de jaren heen heeft zich echter een dikke sliblaag gevormd op de bodem van de vijver, veroorzaakt door een ophoping van organisch materiaal zoals bladeren. Dit had een negatieve invloed op de waterkwaliteit, biodiversiteit en het uiterlijk van de vijver. Een grondige aanpak was noodzakelijk. 

De stadsdiensten hebben eerst uitgebreid snoeiwerk verricht. Het grootste snoeiafval zoals takken en stammen is verwerkt in takkenrillen in het park, wat bijdraagt aan de biodiversiteit. Vervolgens werd de vijver leeggepompt om baggerwerkzaamheden uit te voeren. Het slib werd verwijderd, tijdelijk opgeslagen, uitgeloogd en afgevoerd. Daarna kon het park in ere hersteld worden. 

De oevers van de vijver zijn opnieuw geprofileerd en minder steil gemaakt. Extra water- en moerasplanten zijn aangeplant om het waterleven, amfibieën en de algemene fauna en flora te bevorderen. Grote stukken gazon rond de vijver zijn opnieuw ingezaaid en in de directe omgeving van het park zijn de afgelopen twee jaar veel bloembollen geplant. 

De opwaardering van het Kerselaargoed stopt hier niet. Vanaf het najaar van 2024 zal Stad Roeselare verdere acties ondernemen, zoals extra aanplant van bloembollen en het inzaaien van bloemenweides. Het bomen- en struikenbestand wordt geïnventariseerd en er wordt een beheerplan opgesteld om dit waar nodig aan te pakken. Hiermee wil Stad Roeselare deze groene parel in Schiervelde blijvend opwaarderen en onderhouden. 

  • Kerselaargoed
Toon vergrote weergave in een popup (Kerselaargoed)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?