Stad lanceert proefprojecten buitenschoolse opvang

4 september 2024

Dit schooljaar zien 7 nieuwe proefprojecten die inzetten op kwaliteitsvolle buitenschoolse opvang en activiteiten het levenslicht. De Stad trekt maar liefst 69.000 euro uit om nieuwe initiatieven te ondersteunen. Daarnaast breidt Buurtsport zijn aanbod uit naar 5 extra scholen. Buitenschoolse opvang en vrijetijdsactiviteiten spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven van kinderen tussen 3 en 12 jaar. In het kader van het decreet ‘Buitenschoolse Opvang en Activiteiten’ kortweg BOA, zal de Stad vanaf 2026 mee instaan voor de regie hiervan. 

Ondanks het ruim aanbod, is er nog marge om de zaken beter op elkaar af te stemmen. Om in de toekomst met de juiste elementen aan de slag te gaan, wil Stad Roeselare nieuwe vormen van samenwerking detecteren en experimenteerruimte geven aan het werkveld. Op het netwerkmoment ‘Elk Telt’ stelden verschillende organisaties in totaal 11 proefprojecten voor. Er werden 7 projecten uitgekozen die tegemoet komen aan de opvangnoden in de stad. Deze projecten worden dit schooljaar uitgevoerd en zullen een inzicht geven in de opvangervaring na schooltijd.  

Een overzicht van de proefprojecten: 

  • Aankoop van gedeeld spelmateriaal door scholengroep Arkorum 

  • Samenwerking tussen SBS De Brug en KIDZ Jeanne om de start op school bij peuters makkelijker te maken 

  • 5 kampweken in de zomervakantie voor peuters tot 4 jaar door Heyo Start 

  • Een betere invulling van naschoolse opvang en de aanvraag van een kwaliteitslabel voor kleuteropvang in basisschool ‘KLiM’ in Beitem 

  • Schaakproject in de 3 SBS-scholen 

  • Overkoepelende coördinatie en vorming voor opvangmedewerkers in de 3 SBS-scholen 

  • 5 kampweken voor kleuters met een ondersteuningsnood door VOC Opstap 

  

Buurtsport 

Buurtsport is al jaren actief in Roeselaarse scholen. Met steun van de Stad bieden ze sporten aan tijdens opvangmomenten. Vanaf september verdubbelt Buurtsport hun aanbod met 5 extra scholen. 

De nieuwe deelnemende scholen zijn KLiM, De Zilverbergschool, SBS De Octopus, de Spanjeschool en Windekind. 

  • Buitenschoolse opvang
Toon vergrote weergave in een popup (Buitenschoolse opvang)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?