Stationsplein heropend met oog voor groen, kunst en spelen.

19 juni 2024

De voorgestelde timing om voor de Batjes het vernieuwde Stationsplein te kunnen openen, werd gehaald. Dit Stationsplein zal meteen een gastrol kunnen verzorgen in een goedgevuld programma met verschillende optreden. Het vernieuwde Stationsplein als verbinding tussen oost en west en als belangrijke toegangspoort in onze stad, kreeg artistieke, kindvriendelijke en groen–blauwe impulsen.  

We verwelkomen twee nieuwe permanente kunstwerken op het Stationsplein. Beide werken zijn van de hand van Roeselaarse kunstenaars met gerenommeerde uitstraling.
Van de hand van Guido Deleu werd het kunstwerk The Visitor onthuld: een bronzen beeld van 1m80 die iedereen met open armen ontvangt. In een eerste fase zullen er drie Visitors staan. Eén daarvan werd door de Stad aangekocht en blijft er permanent, de andere twee hebben we tijdelijk in bruikleen ontvangen.
Het monumentale werk The Early Birds van Christo° torent dan weer hoog boven de mensen die dagelijks op het Stationsplein voorbijkomen.

Een deel van de kortparkeerzone werd omgetoverd tot een permanente speelzone waar kinderen de plaats hebben om zich uit te leven. Naast de vele open ruimte en de speelse fonteinen, is dit een extra leuke plek voor jonge gezinnen en kinderen. Deze zomer komt ook de jaarlijkse tijdelijke zomerspeelplaats naar het plein. 

Het plein werd gedeelte onthard ten voordele van extra groenzones. Op  vergroende plein zullen maar liefst 30 nieuwe bomen, 9000 vaste planten en 350 heesters en struiken groeien en bloeien.  

De stad blijft inzetten op een veilige stationsomgeving en dit in samenwerking met de NMBS, politiezone RIHO en gemeenschapswachten.

Met de komst van de nieuwe speelzone werden de parkeerplaatsen maximaal behouden op het overgebleven deel van de kortparkeerzone. Daar hebben we ook twee parkeerplaatsen voorzien voor personen met een handicap.  De taxi’s en de deelwagens van Cambio verhuisden naar een nieuwe mobiliteitshub aan de kant van de Jules Lagaelaan. 

  • nieuwe permanente speelzone op het vernieuwde Stationsplein
Toon vergrote weergave in een popup (nieuwe permanente speelzone op het vernieuwde Stationsplein)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?