Update: lek polyester in Populierstraat

16 Januari 2024

Updates

22 januari - 19:35 uur: De werken zijn beëindigd. De situatie is opnieuw normaal. 

18 januari - 18:35 uur: de ruimingswerken op de bedrijfssite gaan onvermoeid door. Er is al veel werk verzet. De firma schat in dat de werken nog kunnen duren tot en met zaterdag 20 januari 2024. Dat kan dus soms nog geurhinder veroorzaken. Daarom vraagt de brandweer om voorlopig ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit. De metingen blijven heel gunstig, de riolering in de straten zijn sinds gisterenavond vrij.

17 januari - 13:27 uur: de rioleringen op het openbaar domein zijn gereinigd. De gespecialiseerde firma werkte hiervoor bijna de hele nacht door. De metingen van de hulpdiensten zijn heel gunstig: nergens is de normale grens overschreden. Momenteel lopen de opruimwerken op de site van Villeroy en Boch nog. Dat kan soms geurhinder veroorzaken. Daarom vraagt de brandweer aan de buurt om voorlopig ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit. 

16 januari - 17:25 uur: het lek is onder controle en is ingedamd, zodat er geen verdere verspreiding kan optreden. De opruimfirma werkt de komende avond en nacht door om de stof in de omliggende rioleringen en op de bedrijfssite te verwijderen. Daarna worden opnieuw metingen gedaan zodat de rioleringen vrij zijn. De Zwaaikomstraat is vrij voor alle verkeer. 

Bedrijven en huizen in de perimeter worden aangeraden om ramen en deuren voorlopig gesloten te houden, en de ventilatie uit. Dit tot de opruimwerken voorbij zijn. Er wordt ingeschat dat de werken afgerond zijn op 17 januari rond de middag. De buurt wordt opnieuw verwittigd via BE-Alert. 

De hulpdiensten en stadsdiensten blijven de situatie nauwgezet opvolgen tot de opruimactie voorbij is. 

16 januari - 14:05 uur: Het incident is gestabiliseerd. Een gespecialiseerde firma is gestart met de opruiming van de chemische stof, dit zal een poos duren. De brandweer en stadsdiensten volgen de situatie nauwgezet op. De Zwaaikomstraat blijft deels afgesloten door de ruiming. De straat wordt vrij gegeven zodra de werkzaamheden voorbij zijn. 

Algemeen bericht:

Bij Villeroy en Boch (Populierstraat 1) was een lek van polyester, de stof die gebruikt wordt voor baden en douches te maken, vastgesteld op dinsdag 16 januari 2024. De hulpdiensten deden metingen samen met het bedrijf en starten de opruimactie. 

  • De stof geeft een sterke geur af. Mensen en bedrijven in de buurt worden gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit.
  • Bedrijven in de buurt kunnen open blijven: het personeel blijft bij voorkeur binnen.
  • Auto's en passanten kunnen door. Alle straten zijn vrijgegeven. 

 

 

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?