Week van de Smaak in Roeselare - een culinair feest voor iedereen

17 september 2024

Van vrijdag 1 tot en met zondag 10 november staat Roeselare, de hoofdstad van de Vallei van de Voeding, volledig in het teken van de Week van de Smaak. Gedurende tien dagen kunnen inwoners en bezoekers zich laten onderdompelen in een programma boordevol smakelijke activiteiten, georganiseerd door de Stad Roeselare in samenwerking met diverse partners. Van exclusieve workshops en proeverijen tot culinaire wandelingen en een grote smaakmarkt, er is voor elk wat wils.  

Smaakmaker #VANRSL - wie maakt de beste balletjes in tomatensaus?  

Een vaste traditie tijdens de Week van de Smaak is de verkiezing van de Smaakmaker #VANRSL. Zoals elk jaar moeten de kandidaten een Vlaamse klassieker maximaal invullen met Roeselaarse ingrediënten. Dit jaar staat de zoektocht naar het beste recept voor balletjes in tomatensaus centraal.  Hobbykoks uit de regio strijden om de felbegeerde titel van ‘Smaakmaker #VANRSL’ en krijgen de kans om hun gerecht voor te schotelen aan een vakjury onder leiding van tv-chef Piet Huysentruyt.  Als Smaakmaker ga je naar huis met de enige echte Smaakmaker-trofee en cadeaubonnen ter waarde van 500 euro. Je krijgt ook de unieke kans om je eigen recept klaar te maken voor de hele stad tijdens het eetfestijn op zondag 10 november in de feestelijke tent op het Kerkplein in Rumbeke.   

Culinair genieten voor jong en oud 

De Smaakmaker-wedstrijd is maar één van de vele hoogtepunten tijdens de Week van de Smaak. Van proeverijen bij lokale voedingsbedrijven en een High Tea in het stadscentrum tot een uitgebreide smaakmarkt waar streekproducten centraal staan. Tv-chef Piet Huysentruyt komt zijn nieuwste boek voorstellen en geeft ook een exclusieve masterclass met Roeselaarse producten. Workshops over wijn, chocolade, bier en kaas bieden inspiratie voor de culinaire fijnproever, terwijl lezingen van bekende chefs en foodcoaches het programma verrijken.  

Een absolute aanrader tijdens de Week van de Smaak is de culinaire belevingswandeling ‘De Achterkeuken’. Dit jaar nemen we je mee naar vijf unieke locaties in Rumbeke, waar je normaal niet zomaar kunt binnenstappen. Ontdek op een verrassende manier waarom voeding en smaak zo diepgeworteld zijn in Roeselare, en laat je onderweg verwennen met gastronomische gerechten van lokale chefs uit verschillende Roeselaarse restaurants.

Ook bierfanaten komen aan hun trekken met een exclusieve rondleiding in de legendarische Rodenbach-brouwerij, waarbij het bezoekersparcours de voorbije maanden een heuse metamorfose onderging. Nieuw is ook de workshop waarbij je zelf je eigen Rodenbach kan ‘blenden’. In KOERS is er een degustatie van wielerbieren, waar naast proeven ook boeiende wielerweetjes aan bod komen. 

Ontdek het volledige programma en schrijf je in.

  • Week van de Smaak
Toon vergrote weergave in een popup (Week van de Smaak)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?