RUP Nieuwe Abele West

Wat? 

Het gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Nieuwe Abele West wordt opgemaakt om het bestemde en nog deels te ontwikkelen bedrijventerrein Nieuwe Abele West uit te bouwen tot een geïntegreerde en innovatieve werkcluster. De ontwikkeling van het ziekenhuis AZ Delta bracht voor de site en zijn ruime omgeving nieuwe mogelijkheden met zich mee. Deze mogelijkheden kunnen omwille van de beperkende planologische context van de site op heden niet volledig benut worden. Daarom actualiseert dit gemeentelijk RUP het huidig Bijzonder Plan van Aanleg Nieuwe Abele West (2009) en ent het zich op de globalere visie dat voor de gehele bedrijvensite Nieuwe Abele werd opgemaakt. 

Stand van zaken

Op vandaag is de fase van opmaak van het ontwerp afgerond. Het ontwerp RUP werd voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad op 27 mei 2024. In de zesde stap van het opmaakproces wordt een tweede participatieperiode georganiseerd. Deze periode loopt van maandag 24 juni 2024 tot en met donderdag 22 augustus 2024.  

Tijdens dit openbaar onderzoek kan je dit ontwerp van Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan inkijken. Het ontwerp bestaat uit een grafisch plan, een toelichtende nota, stedenbouwkundige voorschriften, een plan bestaande toestand, de verkeerstechnische studie, het mobiliteitseffectenrapport (incl. bijlagen 1, 2 en 3) en het ontheffingsbesluit van de dienst MER, en kan je inkijken via de website of aan de balie van de dienst Omgeving – Delaerestraat 41, 8800 Roeselare, tijdens de openingsuren.  

Wens je een bezwaar of opmerking over dit ontwerp indienen? Dit kan je overmaken tot en met 22 augustus 2024 aan de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro) op volgende manieren:  

  • schriftelijk: Botermarkt 2, 8800 Roeselare; 

  • digitaal: gecoro [at] roeselare.be

  • tijdens de openingsuren overhandigen aan de balie van de dienst Omgeving – Delaerestraat 41, 8800 Roeselare. 

 

Via deze link kan je een modelformulier downloaden dat je helpt bij het correct en volledig opstellen van jouw bezwaar/opmerking.  

Op woensdag 3 juli 2024 zal een infomarkt georganiseerd worden in de polyvalente zaal van de O.C.A.R. – Kerkplein 29, 8800 Rumbeke. Geïnteresseerden zijn doorlopend welkom tussen 19u en 21u. Inschrijven is niet nodig. 

 

Wil je meer uitleg over dit ontwerp? Hiervoor kan je een afspraak maken via ruimtelijkeplanning [at] roeselare.be of via 051 26 23 10 (contactpersoon Hélène Sambaer).  

 

Genomen stappen

  • Op 14 februari 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen de startnota goed. Dit was de eerste stap in het opmaakproces van dit RUP. 

  • Van 4 maart 2022 tot en met 2 mei 2022 vond de eerste participatieperiode plaats. Op 21 maart 2022 vond het participatiemoment plaats. Dit was de tweede stap in het opmaakproces van dit RUP. Tijdens deze fase kon de bevolking deze startnota raadplegen en een advies overmaken aan Stad Roeselare. 

  • Op 6 februari 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen de scopingnota goed. Dit was de derde stap in het opmaakproces van dit RUP. In deze scopingnota werden de ontvangen reacties en adviezen verwerkt die tijdens de participatieperiode werden ingediend. Deze scopingnota werd het laatst gewijzigd in mei 2024.  

  • Op 11 september 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen het voorontwerp goed. De ontvangen adviezen op het voorontwerp werden in een plenair overleg op 16 oktober 2023 besproken. Dit was de vierde stap in het opmaakproces van dit RUP. 

  • Op 27 mei 2024 stelde de gemeenteraad het ontwerp van Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voorlopig vast. Dit was de vijfde stap in het opmaakproces van dit RUP. 

 

Een bijhorende procesnota toont het verloop aan van de reeds genomen stappen. 

 

Volgende stappen

Na de periode van het openbaar onderzoek wordt de zevende en laatste fase van de opmaak van dit Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan opgestart. In deze fase worden de tijdens het openbaar onderzoek ontvangen bezwaren en adviezen gebundeld en behandeld door de Gemeentelijke Commissie van Ruimtelijke Ordening (Gecoro). Ook kan deze Gecoro een eindadvies uitbrengen op dit dossier.  

Na het eindadvies van de Gecoro wordt dit Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor definitieve vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. 

Na de definitieve vaststelling wordt het dossier overgemaakt aan de Provincie en het Departement Omgeving die dertig dagen schorsingsrecht hebben. In deze periode wordt door deze overheden nagegaan of dit dossier conform is met alle andere ruimtelijke beleidskaders. Na deze periode publiceert de Stad het besluit van de definitieve vaststelling van de gemeenteraad in het Belgisch Staatsblad. Veertien dagen na publicatie treedt dit Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Nieuwe Abele West in werking.  

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?