Drugsmisbruik voorkomen

Wat? 

Druggebruik en verslavingsproblemen zijn complex. Om de problematiek aan te pakken, is het belangrijk om druggebruik te voorkomen of om snel te reageren als er problemen ontstaan.

Drugspreventie

De Stad werkt samen met verschillende partners om het druggebruik en de problemen die daaruit kunnen ontstaan te voorkomen.

  • We organiseren regelmatig infosessies en studiedagen voor professionals in het onderwijs, algemeen welzijnswerk, justitie, politie, ... We informeren hen over trends, uitdagingen en mogelijke aanpakken.
  • Met de campagne Hou je maten in de gaten informeren we over de gevolgen van alcohol- en drugsmisbruik. We stimuleren gezond en veilig uitgaan en roepen op om daar vooral samen voor te zorgen.
  • Scholen kunnen intekenen voor weerbaarheidstrainingen of het traject BereSterk om de veerkracht van leerlingen en/of leerkrachten te verhogen. Zo staan ze sterker in hun schoenen om aan de verleiding van drugs en groepsdruk te weerstaan, of om iemand uit te omgeving waarbij ze problemen opmerken aan te spreken en te ondersteunen.
  • Met de Wegwijzer over drugs hebben scholen de nodige informatie over alcohol en illegale middelen bij de hand.
     

Gemeenschapswachten en maatschappelijk werkers houden dagelijks mee een oogje in het zeil, en de Stad werkt ook nauw samen met de politie om de problemen te voorkomen of aan te pakken.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?