Modder op de weg

Wat? 

In het oogstseizoen (september, oktober, november en december) rijden er meer landbouwvoertuigen op de openbare weg dan anders. Het vervoeren van oogst, in combinatie met de weersomstandigheden, zorgt vaak voor modder op de openbare weg. Daardoor ontstaat slipgevaar.

Tips voor de weggebruikers

Breng begrip op voor de landbouwers die hun oogst moeten binnenhalen en hou rekening met het extra verkeer dat hierdoor ontstaat.

  • Wees voorbereid op eventueel vuile wegen in gebieden met veel landbouwbedrijven en/of -velden. Pas daar je snelheid aan.
  • Kijk uit voor landbouwers die zich op de rijweg kunnen bevinden om deze schoon te maken. Matig je snelheid bij het voorbijrijden van de werkzaamheden.
  • Sla waarschuwingsborden betreffende slipgevaar niet in de wind, maar pas je rijstijl aan.

Meld gevaarlijke situaties

Merk je modder op de weg en staat er geen verkeersbord om de aandacht te trekken? Meld dit via het lokale meldpunt 1700 of meldpuntwegen.be.

Verplichtingen voor landbouwers, loonwerkers en transporteurs

Waarschuwen voor slipgevaar

Je bent aansprakelijk bij een eventueel ongeval. Als er slipgevaar is, moet je het verkeer hiervoor waarschuwen.

  • Dat kan door de borden te gebruiken die speciaal voor de actie ‘Modder op de weg’ werden ontworpen. Waarschuwingsborden kan je kopen in het magazijn van de Stedelijke Ateliers. Voor 2 borden betaal je 30 euro.
  • Gaat het om een drukke weg of ligt de rijbaan er echt smerig bij, verwittig dan de politie. Die zal het gevaar signaleren en het verkeer eventueel omleiden.
  • Het is ook zeer belangrijk dat je de waarschuwingsborden weghaalt zodra de weg proper is. Anders dreigt het effect ervan snel verloren te gaan.

Reinigen

  • Het is jouw plicht om het wegdek te reinigenen. Je bent aansprakelijk bij een eventueel ongeval.
     

Een vuil wegdek moet je zo snel mogelijk schoonmaken. Soms is het daarbij nodig om de weg schoon te spuiten. Voor jouw veiligheid is het aangewezen om een veiligheidsvest met retro-reflecterende delen te dragen tijdens het schoonmaken van het wegdek, zeker bij donker en slecht weer.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?