Pop-up horecazaak

Wat? 

Wil je graag een pop-up horecazaak, zoals een zomerbar of winterbar uitbaten in Roeselare? Bereid je concept goed voor, zorg dat je alle nodige zaken in orde brengt en vraag tijdig een toelating aan.

Je moet deze toelating niet aanvragen als:

  • de pop-up in een pand met bestaande horecafunctie georganiseerd wordt. Dan is het voldoende om een horecavergunning aan te vragen.
  • het gaat om een evenement (bijvoorbeeld een optreden, of 1 of enkele aansluitende dagen). Dan doe je jouw aanvraag via het evenementenloket van de Stad.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Een pop-up horecazaak is beperkt tot de wettelijke 4 periodes van 30 dagen per jaar, al dan niet aansluitend, opbouw en afbouw inbegrepen.
  • Er zijn vaste sluitingsuren voor een horeca pop-up in Roeselare:
    • Zondag tot en met donderdag: 22.00 uur, met uitdoofprincipe tot 23.00 uur.
    • Vrijdag en zaterdag, of de dag voor een feestdag: 23.00 uur met uitdoofprincipe tot 00.00 uur.
  • Horeca pop-ups gelegen in een geconcentreerd woongebied kunnen geen gebruik maken van buitenruimtes zoals terrassen.
  • Voor een pop-up bar word uitgegaan van een toegelaten geluidsniveau voor elektronisch versterkte muziek van maximaal 80dB LAeq, 15 min., om geluidshinder naar de omgeving te beperken.
  • De horeca pop-up moet in overeenstemming zijn met de stedenbouwkundige voorwaarden.

Andere verplichtingen

Je moet, naast een toelating voor de pop-up, ook een aantal andere zaken verplicht in orde brengen:

  • FAVV, Sabam, billijke vergoedingen, verzekeringen. Bekijk hiervoor zeker de starterbrochure van Horeca Vlaanderen.
  • een horecaverguning van de Stad, aangevuld met de nodige omgevingsvergunningen, milieuvergunningen, bewijs van goed gedag en zeden, ... Bekijk hier alle informatie en voorwaarden.
  • inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen: schrijf je onderneming of vereniging (individuen kunnen geen aanvraag doen) én vestiging van de tijdelijk uitbating in met de juiste activiteiten (NACE-codes)

Beoordeling door de Stad

Bij het uitbaten van een horeca pop-up worden een aantal zaken in overweging genomen door verschillende stadsdiensten, voor de Stad haar goedkeuring kan geven:

  • Zijn de initiatiefnemers lokale horeca-uitbaters?
  • Is er een andere lokale verankering?
  • Is er een sterk samenwerkingsverband met lokale handel?
  • Wat is de grootte van het initiatief, en wat zijn dan de gevolgen voor mobiliteit, inplanting, openbare orde, overlast en veiligheid?

Hoe kan ik toelating aanvragen?

  • Dien ten laatste 3 maanden voor de gewenste opening jouw aanvraag in.
  • Verduidelijk jouw aanvraag met foto's, conceptbeelden of andere ondersteunende elementen.
     

Je kan hier de vragenlijst bekijken.

Jouw aanvraag wordt daarna beoordeeld door de stadsdiensten. Zij bezorgen dan hun advies aan het college van burgemeester en schepenen, dat uiteindelijk beslist of de pop-up kan plaatsvinden of niet. Je krijgt binnen 30 kalenderdagen na ontvangst van jouw aanvraag een antwoord.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?