Digitale balie - gemeente zonder gemeentehuis

Wat? 

Logo gefinancierd door de Europese Unie

Wat?

Het project Digitale Balie is een initiatief getrokken door Stad Gent in samenwerking met Stad Roeselare en dertien andere lokale besturen. De bedoeling is om een extra dienstverleningskanaal aan te bieden: de digitale balie. Burgers en ondernemers zullen dan verschillende diensten waarvoor ze naar een loket moeten komen ook kunnen uitvoeren via een videogesprek.

Het project loopt over drie jaar waarbij gestart wordt met het videogesprek. Extra mogelijkheden zoals jezelf identificeren, of documenten uitwisselen, ondertekenen en betalen worden doorheen de jaren aangeboden.

Digitaal Vlaanderen is een onderaannemer in dit project en staat in voor de analysefase voorafgaand aan de IT-opdracht voor de ontwikkeling van de digitale balie. Ook Digitaal Loket is betrokken, zo kunnen na de uitrol bij de vijftien deelnemende gemeenten ook andere gemeenten hier gebruik van maken.

Wat zit er in voor Roeselare?

Roeselare beslist mee over hoe de digitale balie eruit ziet en hoe dit af te stemmen op haar bestaande tools.

Dit project werd voorafgegaan door een uitgebreid traject tussen Stad Gent en Stad Roeselare rond plaats- en kanaalonafhankelijke authenticatie. Hieruit bleek dat het voor burgers cruciaal is dat burgers op een veilige manier hun identiteit kunnen bewijzen. Het voortraject wees ook uit dat burgers dit als extra kanaal zien, en niet ter vervanging van de fysieke balie. Deze geleerde lessen worden meegenomen in het traject van de digitale balie.

Over het project en de subsidie

Deelnemende gemeenten

Aalter, Diest, Dilbeek, Heusden-Zolder, Genk, Gent, Maldegem, Mechelen, Roeselare, Ronse, Sint-lievens-houtem, Wingene, Zemst, Zwevegem en Zottegem

Periode

01/01/2023 - 31/12/2025

Budget

Het project Digitale Balie ontvangt een subsidie van 1.706.303,67 euro van Gemeente zonder Gemeentehuis, een project van Vlaamse Veerkracht, het relancebeleid van de Vlaamse Regering dat gefinancierd werd door de Europese Unie via NextGenerationEU.

Affiche de klik met de burger versterken

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?