LEEWAY - Europese samenwerking voor energiegemeenschappen
De invoering van hernieuwbare energiebronnen en hernieuwbare energiegemeenschappen (REC) kan een antwoord vormen om energiekosten te verminderen, energiearmoede aan te pakken en duurzame energieoplossingen in te voeren waarvan gemeenschappen zouden kunnen profiteren. Regionale en lokale overheden hebben als taak het Europese kader om te zetten in hun regionale en lokale energiestrategieën, met als doel het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en de invoering van energiegemeenschappen aan te moedigen.
De algemene doelstelling van het Europese project LEEWAY is het bevorderen van de uitrol van een energiebeleid voor de invoering van hernieuwbare energiegemeenschappen. Het project zet hiervoor in op het delen en uitwisselen van ervaringen tussen overheden, ontwikkelingsagentschappen en regio’s binnen Europa.
Wat zit er in voor RSL?
De werven Warmte, Energie, Renovatie & Klimaatadaptatie (Groen/Water) vormen een essentieel deel van het Klimaatplan #VANRSL. Het Warmtetransitieplan vormt nu de basis om de Duurzame Warmte doelstellingen van het Klimaatplan #VANRSL te bereiken en duurzame warmte voor iedere burger mogelijk te maken richting 2050.
Binnen het LEEWAY-project focust Stad Roeselare op de vertaalslag van het warmtetransitieplan naar de realisatie van lokale energiegemeenschappen. Via Interreg Europe project zetten we in op de uitrol samen met belangrijke stakeholders en op het uitdragen van de collectieve warmte-oplossingen naar een breed publiek.
Looptijd
Het project ging van start op 01/03/2023 en loopt tot 28/02/2027.
Partners
In het partnerschap zijn zeven partners uit vijf verschillende landen betrokken.
-
Italië: regionale overheid SIPRO (Ferrara Development Agency) (lead partner); Regio Emilia-Romana (Italië)
-
België: Stad Roeselare
-
Duitsland: Gemeente Pfaffenhofen en Burger-energie-cooperatieven LLM uit Pfaffenhofen
-
Polen: Regio Silesia
-
Kroatië: Gemeente Grad Prelog
Budget
Het totale budget voor het LEEWAY project bedraagt € 1.514.104.
Het aandeel voor Stad Roeselare bedraagt € 204.400, waarvan 80% voorzien wordt via het Interreg Europe programma.
Meer info
https://www.klimaatswitch.be/duurzame-warmte