Sounds of our Cities

Wat? 

Sounds of Our Cities is een project rond geluidskunst en het in kaart brengen van een wijk via een andere benadering. Het project ontvangt subsidies van het Europese programma 'Creative Europe' en is een klein samenwerkingsverband dat focust op "transnationale mobiliteit, capaciteitsopbouw en digitalisering".

Sounds of Our Cities zal 2 publieke geluidskunsttentoonstellingen produceren, in Roeselare en Barcelona, bestaande uit installaties van individuele geluidskunstwerken door een groep van 10 Europese geluidskunstenaars. De bezoekers zullen de kunstwerken anders kunnen ervaren met behulp van technologie (gefaciliteerd door de AAU/SMC-onderzoeksgroep van de universiteit van Aalborg). Het proces van het ontwikkelen van de kunstwerken richt zich op de buurt, met aandacht voor het lokale publiek.

Ter voorbereiding van de kunstwerken maakte Dear Hunter, wat zij noemen Cartopologie van twee wijken. Via socia-antropologische mapping brengen ze de culturele identiteit van een wijk in kaart. In plaats van een kaart te maken van straten maken ze een kaart van de cultuur, van de levensgewoonten, van het tempo van de wijk. In Roeselare is dit Krottegem en in Barcelona is dit Sant Andreu. Dit krijgt ook de vorm van een online 'game'. 

Wat is het doel van Sounds of Our Cities?

 • Bevorderen van grensoverschrijdende verplaatsing van kunstenaars;
  Sounds of our Cities probeert dit te bereiken door in te zetten op artistieke samenwerking en technologie. Daarmee brengt het zowel kunstenaars met elkaar in verbinding en bereikt het een breder (én nieuw) publiek. 
 • Bouwen van bruggen tussen verschillende culturen;
  Sounds of our Cities wil sociale mapping, kunstproductie via samenwerking en lokale culturele activiteiten gebruiken om wederzijds begrip tussen diverse groepen kunstenaars/publiek/stad/bewoners versterken.
 • Ontwikkelen en presenteren van een digitaal systeem voor de levering van publieke kunst;
  dit zorgt dat kunst ongeacht de fysieke locatie van een kunstwerk kan bewonderd worden. Dit moet de toegang versterken en publieksbetrokkenheid vergroten.

Wat betekent Sounds of Our Cities voor Roeselare?

Sound of Our Cities vindt van 22 tot 30 oktober 2021 plaats in Roeselare met

 • Een tentoonstelling in de oude bibliotheek op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt
 • Nieuw geproduceerde audiokunst door 5 internationale kunstenaars
 • Een programma met workshops, safari en lezingen
   

RSL krijgt dankzij het project visibiliteit in Barcelona en Stockholm.

De Covid-19 pandemie heeft er toe geleid dat het project wat vertraging opliep en dat het residentiële luik voor de kunstenaars vooral online diende te gebeuren.

Over het project en de subsidie

Partners
 • Leadpartner: Roeselare
 • Partners: Idensitat (Barcelona – Spanje), Dear Hunter (Maastricht Nederland) en Universiteit van Aalborg (Denemarken).
  De curator is Irati Irulegi (Idensitad – Barcelona). Verder verzorgt BohmBohmRoom de Europese communicatie op social media en staan zij ook in voor de organisatie van het slotevent in Stockholm op 9 december. Tijdens dit event wordt er teruggeblikt op het project en het proces door kunstenaars en stadsontwikkelaars uit diverse Europese landen.
 • Geassocieerde partners: Impact VZW (Roeselare - België), Struer Tracks en Gemeente Struer (Denemarken) en Bohm Bohm Room (Stockholm - Zweden).
Periode Dit project loopt van oktober 2019 tot en met december 2021
Budget Het totale budget voor Sounds of our Cities is 319.535 euro. Roeselare ontvangt 68.432 euro subsidie van het Creative Europe programma. 

 

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?