Rumbeke

Naamsverklaring

Rumbeke betekent  "brede beek" (1) en is een oude parochie van de kasselrij Ieper. De kerk is aan de heilige apostelen Petrus en Paulus toegewijd en hoort van 1116 af aan bij de abdij van Sint-Bertinus (2).

De heerlijkheid en het kasteel van Rumbeke

Het kasteel ging tijdens de dertiende eeuw over aan de heren van Wervik, daarna achtereenvolgens aan de families van Nevele, Lichtervelde, Gistel en Antoing.

De heerlijkheid (= gebied van een heer) Rumbeke werd in 1426 door Jan van Antoing, heer van Briffeuil, verkocht aan Seger van Langhemeersch. Maria van Langhemeersch huwde met Robert de Thiennes. Door dit huwelijk werd het kasteel eigendom van de familie de Thiennes-van Langhemeersch (3).

De heerlijkheid Rumbeke werd door patentbrieven van 13 september 1649, van koning Filips IV ten gunste van René de Thiennes (heer van Lombise), tot graafschap verheven (4). De graaf van Rumbeke huwde met Jeanne-Françoise van Croy, die hem een dochter schonk en een zoon, Louis-Thomas, de tweede graaf van Rumbeke.

René-Charles de Thiennes volgde zijn vader Louis-Thomas op en stierf in 1722. Het graafschap Rumbeke ging over naar zijn zoon Filips die huwde met Marie-Barbe, dame van Leeuwenburch. Hun erfgenaam (in 1748) was Charles-Louis-Albert de Thiennes, die tien jaar later met Marie-Anne van Lichtervelde huwde (5).

Wapenschild

De heer van Rumbeke voerde in 1557 van keel met schildhoofd van zilver, met een gaande leeuw van sabel, getongd en geklauwd van keel (6). In 1792 droeg het zegel van de parochie en van het graafschap Rumbeke het wapen van de graven de Thiennes, d.i. van lazuur beladen in het hart met een gouden schildje, met zoom van lazuur, het schild gehouden door twee klimmende en aanziende leeuwen van goud, geklauwd en getongd van keel.

Privé-bezit

Het kasteel met het aanliggend Sterrebos behoorde tot 1856 toe aan de familie de Thiennes. Daarna was het kasteel met het aanliggend Sterrebos eigendom van de familie de Limburg-Stirum en sedert 1987 volledig in privaatbezit.

Het Baljuwhuis

In de Hoogstraat bevindt zich het Baljuwhuis. Het huis werd in 1617 gebouwd in opdracht van Pieter Goudenhoofd, baljuw van Rumbeke en Roeselare tussen 1592 en 1632. Typisch is de inrijpoort en de renaissanceschoorsteen. De datum 1617 is met smeedijzeren ankers op de gevel aangebracht en geldt enkel voor het oostelijke, hoogste deel van het huis.

Heilige Blasius

In de Sint-Petrus en -Pauluskerk wordt de Heilige Blasius vereerd rond zijn naamfeest op 3 februari. Dan worden de kinderen bedacht met de speciale Heilige Blasiuszegen.

 

 

(1) CARNOY, O.N.C.B., deel II, blz. 599. 
(2) WARNKOENING-GHELDOLF, Histoire de ville en châtellenie d´Ypres. Blz. 214. 
(3) DE SEYN, D.C.B., deel II, blz. 1070. 
(4) DE HERCKENRODE, Nobiliaire des Pays-Bas. Deel II, blz. 1680. 
(5) DE VEGIANO, Nobiliarie des Pays-Bas. Deel I, blz. 301-303. 
(6) GAILLIARD, A.N.F., blz. 46

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?