Cultureel Ambassadeur Roeselare

Wat? 

Sedert 2013 benoemt Stad Roeselare jaarlijks één of meerdere Cultureel Ambassadeurs. De toekenning van deze titel gebeurt op basis van een apart reglement, als bijzondere ondersteuningsvorm naast de basis- en werkingssubsidies en de projectsubsidies.

Verenigingen of personen kunnen de titel ‘Cultureel Ambassadeur van Roeselare’ krijgen omwille van hun culturele prestaties, waardoor ze ook buiten de stadsgrenzen erkenning genieten en een betekenisvolle meerwaarde bieden aan het algemene kunst- en cultuurlandschap.

Nieuwe projecten en initiatieven die het cultureel imago van Roeselare willen uitdragen en die bewust kwaliteit en vernieuwing nastreven over de regiogrenzen heen, kunnen een ondersteunende subsidie krijgen. Hiervoor wordt jaarlijks 13.000 euro op de stadsbegroting voorzien.

Daarnaast geniet een ‘Cultureel Ambassadeur voor Roeselare’ communicatieve en publicitaire ondersteuning via de stedelijke communicatiekanalen.

De ambassadeurs worden tijdens hun ambassadeursjaren door het stadsbestuur en de cultuurraad opgevolgd en begeleid bij de realisatie van hun initiatieven. Deze samenwerking wordt vastgelegd in een afsprakennota. Het grote publiek kan hun traject als ambassadeur meevolgen via deze webpagina en er zijn publieksmomenten om de projecten van dichtbij te ervaren.

Cultureel Ambassadeurs 2021-2023

In december 2021 stelde Stad Roeselare twee nieuwe Cultureel Ambassadeurs voor de periode 2021-2023 aan.

Maarten Schaubroeck en Kristof Santy CA 2021-2023

Maarten Schaubroeck krijgt de titel, als kunstenaar van artistieke metaalconstructies die op vele plaatsen in het land terug te vinden zijn. Kunstschilder Kristof Santy, die internationaal opgepikt wordt en furore maakt in de buitenlandse kunstwereld, krijgt titel en subsidies voor een vernieuwend kunstproject dat het cultureel imago van Roeselare versterkt.

 

Maarten Schaubroeck

Maarten Schaubroeck komt als zoon van architect Guido Schaubroeck uit een creatief Roeselaars nest. Na zijn opleiding architecturale vorming begint hij volop te experimenteren met metaal in een werkatelier waar de vonk voor deze materie overslaat.

Al meer dan vijftien jaar komen zijn schetsen tot leven via sculpturen in metaal en cortenstaal.

Naast kunstinstallaties ontwikkelt hij in zijn atelier ‘IZR’ in Houthulst creaties voor particulieren, bedrijven, publieke organisaties en lokale besturen. Zijn creatieve ideeën en vakmanschap worden hierbij sterk gewaardeerd. Zijn werken vallen dan ook geregeld in de prijzen op wedstrijden. Ook werd hij als kunstenaar meermaals geselecteerd bij opdrachten voor openbare besturen.

Met zijn kunstcreaties neemt hij deel aan expo’s in binnen- en buitenland. Zijn herkenbare robuuste gorilla’s die deel uitmaken van de expo Human Unfolds Nature in progress duiken hier en daar op en maken ondertussen deel uit van het vast decor in het Rivierenhof in Antwerpen.

In Roeselare kun je ook een aantal werken van Maarten spotten: het werk ‘Peer’ dat in het Noordhof staat en door de stad werd aangekocht als één van de laureaten van de wedstrijd ‘Kunst in de Stad’ 2020, of het werk ‘Observatiepost’ aan de kop van de vaart.

Voor het kunstproject The Green Line (2016) kreeg hij de opdracht om twee mobiele tuinkamers te realiseren. Deze staan nu aan de kerk in Rumbeke opgesteld.

 

Kristof Santy

Kristof Santy wilde altijd al kunstenaar worden, maar mocht van thuis uit geen kunstonderwijs volgen. Van zijn werkplek haastte hij zich telkens naar zijn atelier om obsessief een eigen schilderstijl te ontwikkelen. Kennis deed hij op door het intensief bezoeken van tentoonstellingen en het aanleggen van een uitgebreide bibliotheek als bron van inspiratie.

Als autodidact, met obsessieve wilskracht en onder impuls van Christoph Denys, leerkracht aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, heeft hij zich het kunstenaarschap eigen gemaakt. In korte tijd is hij erin geslaagd artistiek te groeien en zich een herkenbare identiteit aan te meten.

Zijn stijl is een kruising tussen imagerie populaire (= verzamelnaam voor beeldproducties die de afgelopen eeuwen tegen een zeer lage prijs verkocht werden aan zowel landelijke als stedelijke bevolkingsgroepen. Onderwerpen: educatief, religieus, onderhoudend of decoratief. Het was de eerste methode van massacommunicatie via beeld. De eerste prenten werden verkocht op markten en door venters.) en de gestileerde schilderstijl van o.a. Jean Brusselmans, Philips Guston, Domenico Gnolis en Konrad Klamheck.

Met zijn werken, die heel herkenbare dagdagelijkse verhalen vertellen en toegankelijk zijn, wil hij iedereen aanspreken. In zijn oeuvre ontdek je kenmerkende actuele tijdsbestedingen: gastronomie, volksevenementen, vakantietaferelen, huishoudelijk werk.

In mei 2021 organiseerde Thomas Serruys in zijn galerie in Brugge ‘Nijverheid I’, een eerste solo-expositie met werk van Kristof. De expo kreeg veel belangstelling en na een bezoek van toonaangevend curator Sasha Bogojev verscheen een recensie in het Californische kunstmagazine Juxtapoz waarin de expositie beschreven werd als “one of the strongest debutes we've witnessed in a long time”.

En dan ging de bal internationaal snel aan het rollen. In juni 2021 werd Kristof gecontacteerd door internationale galeries die de kunstenaar willen vertegenwoordigen. Zo is zijn werk nu te zien in Unit Gallery (Mayfair London), M+B Gallery (Los Angeles), KönigZWEI (Wenen), WOAW gallery (Hong Kong) en Everyday Gallery (Antwerpen).

In de zomer van 2021 heeft Kristof de knoop doorgehakt om als professioneel kunstenaar zijn weg te banen in de kunstwereld.

In het project dat hij als Cultureel Ambassadeur wil creëren, trekt hij Roeselare binnen in zijn werk. Via vier grote werken creëert hij een beeldend verhaal over Roeselare, gebaseerd op de volkskunst en mythologische vertellingen van Roeselare. Daarnaast wordt in 2023 een expo en een publicatie voorzien.

Vooraf legt Kristof een visueel archief aan over volkskunst en mythologische verhalen, gelinkt aan Roeselare. Dit bronmateriaal vormt de basis voor de schilderijen en krijgt een plaats in de publicatie. Via deze werken brengt hij dus een stukje eigen terroir op internationaal niveau.

Zijn atelier annex woning bevindt zich in Roeselare.

Stad Roeselare is met deze Cultureel Ambassadeur meteen ook bevoorrechte getuige van een kunstenaar die internationaal aan het doorbreken is.

 

Cultureel Ambassadeurs 2020-2023

Eind 2020 koos Stad Roeselare drie Cultureel ambassadeurs #VANRSL. Jasper Derluyn en Tore Tom Denys delen hun passie voor muziek en kregen toen de titel voor hun culturele prestatie die ook buiten de stadsgrenzen erkenning geniet. Beeldend kunstenaar Nick Ervinck kreeg de titel voor zijn vernieuwend kunstproject dat het cultureel imago van Roeselare versterkt. Door de coronapandemie werd het cultureel ambassadeurschap met 1 jaar verlengd, ook van de twee vorige lichtingen ambassadeurs.

 

Jasper Derluyn aka Jazzdee CA 2020-2023

Jasper Derluyn

Better known as JazzDee. Als DJ kan je hem buiten coronatijden wekelijks vinden bij optredens in België waaronder ook bij de grotere festivals zoals Couleur Café, Pukkelpop, Dour, … Daarnaast staat hij ook vaak on stage in het buitenland zoals in Milaan, Tel Aviv, Berlijn, Amsterdam, Rotterdam, Parijs, … In 2019 stond hij op plaats 30 in de Belgische DJ top 100 tijdens de Red Bull Elekropedia Awards.

Deze jonge twintiger met RSL roots is niet enkel als DJ actief in binnen- en buitenland maar is daarnaast ook radio host, curator, promotor en zelfs graficus. Hij is curator en staat in voor de communicatie van het Listen!Festival, één van de grootste elektronische muziek festivals in België. Hij werkt achter de schermen van Kiosk Radio in Brussel.

Hij is onder de naam Zeevaarder grafisch ontwerper voor affiches van evenementen o.a. Pelzen, Inval, Kop Van De Vaart, Plakband… in Roeselare, maar ook voor Studio Brussel. Hij organiseert zelf events voor opkomend, lokaal talent in combinatie met internationale acts. Oorspronkelijk ontstaan in Roeselare, maar ondertussen uitgebreid naar Gent en Brussel. Hij wordt gezien als taste maker binnen de scene van de alternatieve muziek. Met deze titel wil hij het culturele gebeuren in Roeselare dichter bij de leefwereld van jongeren brengen.

 

Tom Tore Denys CA 2020-2013 copyright Kurt van der Elst

Tore Tom Denys

Tore Tom Denys is geboren en getogen in Roeselare, maar woont intussen al meer dan 20 jaar in Wenen. De professionele tenor kan een indrukwekkend curriculum vitae voorschotelen.

In 2006 vervoegde hij de kern van Capilla Flamenca. Hij studeerde trompet aan het Conservatorium van Antwerpen en was zowel als concert- als solotrompettist wereldwijd te beluisteren. Van 1994 tot 1998 deed hij als lid van het World Youth Choir alle continenten aan, waarbij zijn interesse voor de oude muziek en de zangkunst steeds groeide en hij de trompet voor het zingen verwisselde. Hij was lid van het vocaal ensemble Currende waarmee hij verschillende cd’s opnam en hij was medestichter van het Goeyvaerts Consort.

In 1998 verhuisde hij naar Wenen en studeerde er zang. Hij werd opgenomen in het Arnold Schönberg Chor en ging als solist met dit koor op diverse tournees. Hij is lid van het koor van de Weense Staatsoper. Behalve zijn optredens bij diverse festivals in Oostenrijk is hij ook vaste solist bij de ensembles Noa, Armonico Tributo Austria, Cinquecento en Clemencic Consort. Hij is een veelgevraagd solist bij het Collegium Vocale Gent voor de specifieke polyfoniemuziek. Daarnaast is hij stichter en zanger van het ensemble Vivante, een ensemble voor oude muziek en van Dionysos Now!, een ensemble met focus op polyfonie.

Tore Tom Denys is een schoolvoorbeeld van hoe corona ademruimte kan geven aan nieuwe projecten. Door de lockdown was er opeens extra tijd beschikbaar om studiewerk te realiseren naar het werk van Adriaen Willaert, de zestiende-eeuwse componist waarmee hij dezelfde roots deelt. Tore Tom Denys wenst hulde te brengen aan één van de grootste componisten uit de geschiedenis. Hij streeft ernaar om met zijn ensemble Dionysos Now! een hedendaagse neerslag te hebben van zijn meest markante signatuurwerken. Met de titel als cultureel ambassadeur van RSL wil Tore Tom Denys de passie en het vuur voor Adriaen Willaert opnieuw laten opflakkeren in binnen- en buitenland.

Beluister

 

Naast de titel kan ook een project dat het cultureel imago van de stad Roeselare wil uitdragen en bewust kwaliteit en vernieuwing nastreeft over de regiogrenzen heen een ondersteunende subsidie ontvangen binnen het cultureel ambassadeurschap. De Cultureel Ambassadeur met een ondersteunende subsidie van 13.000 euro is beeldend kunstenaar Nick Ervinck.

Nick Ervinck CA 2020-2023 copyright Bob van Mol

Nick Ervinck

Nick Ervinck is geboren in Roeselare, maar woont reeds geruime tijd in Lichtervelde. In Roeselare-Beveren heeft hij een tweede atelier/stockagelocatie. Op de fabrieksgebouwen van Maselis aan de kop van de vaart prijkt zijn 2000 m² grote tekening. Hij is een gevestigde naam binnen het hedendaagse nationale en internationale kunstlandschap. Zijn werk is opgepikt door kunstverzamelaars over de hele wereld en wordt getoond in tal van solo- en groepstentoonstellingen. Hij heeft een 15-tal exposities per jaar, een 4-tal opdrachten op jaarbasis voor publieke kunstrealisaties en daarnaast organiseert hij ook meerdere lezingen, workshops en atelierbezoeken. Hij neemt ook steeds meer het voortouw en engagement voor generatiegenoten.

In 2021 exposeerde Ervinck o.a. in Finland en dichter bij huis in Sint-Pieters-Kapelle, deelgemeente van Middelkerke. In de ontwijde kerk daar installeerde hij K.E.R.K. (Kunsthalle ERvincK), een feeëriek kunstuniversum. Ook nog in 2021 zette de lockdown Ervinck ertoe aan een virtueel museum te bouwen. In Museion gaat hij in dialoog met traditionele vormen van kunst en architectuur en plaatst hij zijn eigen werk naast bekende kunstwerken.

Hij ontving al tal van prijzen: Prix Godecharle (2005), The Fortis Young Ones Award (2006), de Provinciale Prijs voor Schone Kunsten West Vlaanderen (2006), de Rodenbach Fonds Award (2008), Merit CODA Award (2013). In 2020 heeft hij de prestigieuze kunstprijs van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten gewonnen.

Zijn kunstproject bestaat uit een boekvoorstelling en lezing, gekoppeld aan de uitgave van een monografie, die zich toespitst op zijn recent werk. Maar daarnaast wordt een kunstproject in dialoog met de stad verder geconcretiseerd, waarbij aandacht is voor een expo, workshops met jongeren en interactie met het ruime publiek. Ook de lokale erkenning is voor een kunstenaar zeer belangrijk. Met dit cultureel ambassadeurschap wil Nick Ervinck ook zijn internationale erkenning projecteren op de stad Roeselare.

Verlenging Cultureel Ambassadeurschap

De COVID-19 pandemie zorgde ervoor dat de huidige Cultureel Ambassadeurs van Stad Roeselare hun werking niet of moeilijk hebben kunnen verderzetten in 2020. Om deze reden werd ook bij het cultureel ambassadeurschap enige flexibiliteit toegepast en werd het cultureel ambassadeurschap verlengd. Het cultureel ambassadeurschap van de 7de lichting loopt van 2020 tot en met 2023.

Om deze reden wordt ook het cultureel ambassadeurschap van Nel Bonte, Justine Cappelle en Floris Boccanegra die hun publieksmoment in Roeselare nog niet hebben kunnen realiseren met 1 jaar verlengd. Justine Cappelle haar cultureel ambassadeurschap loopt tot en met 2021, Floris Boccanegra en Nel Bonte hun cultureel ambassadeurschap loopt tot en met 2022.

 

Cultureel Ambassadeurs 2019-2022 (verlengd met 1 jaar omwille van de coronapandemie)

Nel Bonte en Floris Boccanegra CA 2019-2022 copyright Maxime Petit

Nel Bonte (°1986)

Nel studeerde in 2010 met grote onderscheiding af als master in de beeldende kunsten. Zij werd laureaat van verschillende wedstrijden waaronder in 2013 de Prix Godecharle. Haar werk was/is o.a. te zien op binnen- en buitenlandse expo’s en kunstprojecten: in het M HKA Antwerpen, Slovenië, Oostenrijk, CWART Knokke, cultuurfestival Tongeren, Gent,… Ze realiseerde in verschillende steden kunstwerken, permanent geïntegreerd in de openbare ruimte. Zo staat in het woonzorgcentrum ‘Stede Akkers’ in Hoogstraten haar werk 2PILLIO, het resultaat van een wedstrijd die Nel won tijdens haar afstudeerjaar.

Tijdens het realisatietraject van haar kunstcreaties gaat Nel op eigen initiatief of op uitnodiging in residentie. Zo verbleef ze reeds in Italië, Frankrijk, Finland, Nederland, Slovenië, Spanje. Nel startte samenwerkingen op met professionele kunstenaars en organisaties zoals WARP, een platform voor hedendaagse kunst in Sint-Niklaas. Samen met kunstenaar Pieter Léon Vermeersch richtte zij in 2019 het kunstenaarscollectief Bolster op. In 2021 verscheen de hardcoverpublicatie 'A playground for species' met al haar werk.

Doorheen de jaren krijgen haar projecten steeds vaker een participatief karakter. Zij gaat samen met toeschouwer of bewoner op zoek om beeldende kunst toegankelijker te maken voor de niet-kunstkenner en voor kinderen. Haar installaties krijgen soms ook een functioneel aspect als podium, zitbank, speeltuig,… Haar doel is om haar beeldend werk te combineren met andere kunstdisciplines.

Mispel in De Spil Nel Bonte

Voor het uitdragen van het Cultureel Ambassadeurschap creëerde Nel het project Mispel, waarin beeldend werk en dans samenkomen. Mispel is een sculptuur (14m x 8m) die in de open ruimte kan staan, maar is tegelijkertijd ook een installatie voor dans en performances. Als sculptuur in de open ruimte triggert Mispel de toeschouwer tot interactie: het is een uitnodiging om op en rond de sculptuur op verkenning te gaan.

Met de performance ‘Mispel’ werd de sculptuur deel van een choreografie met drie professionele dansers. De choreografie werd uitgewerkt door professioneel choreografe Ine Wouters en voor de muziek tekende componist Roeland Luyten. De performance kreeg op verschillende locaties zijn definitieve vorm. In volle coronatijden kon deze voorstelling niet voor publiek worden uitgevoerd, maar twee videasten en vier fotografen legden de beelden voor eeuwig vast. Bekijk de opvoering voor een lege zaal in CC De Spil.

 

Floris Boccanegra (°1988)

Sinds 2014 is Floris Caes actief als beeldend en conceptueel kunstenaar onder de naam Floris Boccanegra. In een eerste concept werkte hij thematische schilderijen uit waarin woorden figuratieve beelden vormen. Deze werken werden getoond in o.a. Parijs, Stuttgart, Los Angeles, New York en Mexico City. De laatste jaren evolueerde zijn werk van creatief ambachtelijk naar conceptuele kunst vanuit een maatschappij kritische invalshoek. De installaties Lex Human, Out of business en The Epitaph zijn de weerspiegeling van deze nieuw ingeslagen weg.

Floris is voortdurend op zoek naar visuele manieren om mensen te doen reflecteren over hedendaagse problematieken rond bv. klimaat, oorlog, vluchtelingen,… Belangrijk hierbij is de aandacht die zijn projecten krijgen door de media. Persaandacht maakt deel uit van het totaalconcept, want via deze aandacht wil hij mensen aanzetten tot reflectie en ook tot actie. Zijn projecten werden opgepikt door de binnen- en buitenlandse pers: het VRT-journaal, artikels in o.a. De Standaard, De Morgen, Knack, VICE Nederland, website van de Italiaanse krant Corriere Della Sera, 12 nieuwswebsites in Duitsland, Studio Brussel, Radio 1, Spijkers op koppen (NL) en Nooit Meer Slapen, het cultuurprogramma van de VPRO.

Floris Boccanegra Lex Humana

De live kunstperformance ‘The Wall’ wilde Floris eind april 2020 realiseren i.h.k.v. het Cultureel Ambassadeurschap, maar daar stak Covid-19 een stokje voor. De performance wordt verplaatst naar een nog te bepalen datum. De opzet van ‘The Wall’: Floris laat zich gedurende 7 dagen opsluiten in een glazen box op de Kunstberg in Brussel. De uitgang wordt afgesloten met een marmeren plaat en het is de bedoeling dat hij een gat in het marmer beitelt om naar buiten te kunnen. Ook het publiek kan participeren door met hamer en beitel aan de buitenkant van de box het gat te helpen maken.

‘Het doel van deze performance is om de mensen er op attent te maken dat men zich moet openstellen voor veranderingen, indien we een antwoord willen bieden op de globale en complexe problemen die we voor onszelf gecreëerd hebben. Dit vergt een individuele inspanning, maar ook een collectieve. Want hoe meer mensen het ‘hokjes-denken’ achterwege laten en ‘out of the box’ beginnen denken, hoe sneller we naar een betere toekomst kunnen gaan. Dit gegeven wordt in de performance metaforisch voorgesteld.’ De performance krijgt een echo in Roeselare.

 

Hoe vergaat het de eerdere Cultureel Ambassadeurs voor Roeselare?

Onze Cultureel Ambassadeurs voor Roeselare laten zich niet onbetuigd en veroveren gestaag binnen- en buitenland. Je kan hun doen en laten blijven volgen op hun websites.

Cultureel Ambassadeur 2018-2021 (verlengd met 1 jaar omwille van de coronapandemie)

Cultureel Ambassadeurs 2017 -2019

Cultureel Ambassadeurs 2016 -2018

Cultureel Ambassadeurs 2015 - 2017

  • Luc Glorieux, drijvende kracht historische tentoonstellingen, actief in provinciale en nationale commissies voor Toerisme, laureaat Toerisme Vlaanderen
  • Fotograaf Maarten Devoldere
  • Kunstenaarscollectief Striptic

Cultureel Ambassadeurs 2014 - 2016

Voorwaarden: 

Het toekennen van de titel en/of de subsidie gebeurt op basis van het reglement Cultureel Ambassadeurschap Roeselare.

Hoe? 
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?