Cultuurtrofee en Eretekens voor Cultuurverdienste

Wat? 

Het stadsbestuur, geadviseerd door de Cultuur- en Erfgoedraad, reikt jaarlijks een Cultuurtrofee en Eretekens voor Cultuurverdienste uit om het culturele leven in Roeselare aan te moedigen. In 2023 vond de feestzitting plaats op zaterdag 21 oktober in De Spil. In 2024 vindt deze plaats  op zaterdagvoormiddag 26 oktober in De Spil.

Cultuurtrofee

De Cultuurtrofee is bestemd voor een Roeselaarse persoon, vereniging, groep of instelling die een uitzonderlijke culturele prestatie geleverd heeft of die zich verdienstelijk gemaakt heeft op het culturele vlak.

Winnaar cultuurtrofee 2023

De Cultuurtrofee 2023 werd uitgereikt aan het Projectatelier van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten voor hun Speciale Operation Artistique ‘Val eens een buurland binnen’ in Frans grensdorp St. Jans Cappel. De trofee zelf is het kunstwerk ‘Wortelvrouw’ van SASK-cursiste Greet Slagmulder.

Projectatelier laureaat Cultuurtrofee 2023

Over de Speciale Operation Artistique

Naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne kregen de SASK-leerkrachten van het Projectatelier – Herbert Vandendriessche, Suleika Van der Jeugdt en Thomas Gerard – het idee om ook eens bij een broedervolk binnen te vallen. Maar dan op artistieke, kleurrijke en positieve wijze. Verbindend in de plaats van brekend, niet veroverend maar toenadering zoekend, zoekend naar gelijkenissen, en zonder vooroordelen.

De keuze viel op het Franse grensdorp St. Jans Cappel. De ‘inval’ werd gepland tijdens het Pinksterweekend, 27 en 28 mei 2023, na een intense aanloopperiode. Het evenement werd daarbij groter dan vooraf gedacht, met heel wat meer mensen die noodzakelijk vooraf over de inval moesten ingelicht worden.

Het weekend zelf was een succes met veel enthousiaste bezoekers, zowel uit het dorp zelf, als meegekomen uit Roeselare. Vijfendertig werken, van subtiel en discreet tot grote installaties, vormden een parcours door het dorp. Enkele werken werden na het weekend geschonken en worden nu en in de toekomst permanent in het dorp tentoongesteld. Misschien vormen ze de aanzet tot een kunstenroute.

En er komt nog een vervolg: in het voorjaar 2024 komt er een ‘terugkeermoment’ in Roeselare, onder de werktitel ‘grensoverschrijdend gedrag’. Met een tentoonstelling met werk en beeldmateriaal uit het voorbije weekend en met nieuw werk i.s.m. bewoners van St. Jans Cappel, in de SASK en in de publieke ruimte. Wordt vervolgd dus!

Stad Roeselare en de Cultuur- en Erfgoedraad motiveren laureaat Speciale Operation Artistique van het Projectatelier van de SASK als volgt:

Vijfendertig actoren met hun eigen creatie, kaderend in het grote project om als eenheid naar buiten te komen, is een werk van lange adem, waarbij persoonlijke meningen moeten gekanaliseerd worden tot één geheel. Letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend, waarbij ze ook de hulp kregen van de Franse burgemeester. Met nog een vervolg op komst verdient dit project, als bruggenbouwer in een sterk veranderende wereld, de Cultuurtrofee.

Eretekens voor Cultuurverdienste

Het Ereteken voor Cultuurverdienste wordt uitgereikt aan personen die zich minstens 25 jaar onafgebroken en vrijwillig hebben ingezet voor het culturele leven en dat in een Roeselaars(e) vereniging, gezelschap, orkest, koor of culturele instelling. Een persoon kan slechts één maal in zijn/haar culturele loopbaan het Ereteken voor Cultuurverdienste krijgen.

Laureaten Ereteken voor Cultuurverdienste 2023

Laureaten Ereteken voor Cultuurverdienste 2023

Tijdens de feestzitting in De Spil op 21 oktober 2023 kregen deze 14 laureaten het ereteken. Proficiat aan allen!

 • Alex Vyncke - 26 jaar lid en bestuurslid Vox Musica vzw
 • André Vandendriessche - 61 jaar lid Koninklijke Harmonie Het Gildemuziek Roeselare
 • Ann Dhaenens - 30 jaar sopraan en bestuurslid Laudato si’
 • Christine Claeys - 40 jaar secretaris Ferm Beveren Roeselare
 • Diederik Vanhoutte - 35 jaar lid Koninklijk Sint-Jozefskoor Roeselare
 • Eddy Brouckaert - Meer dan 30 jaar lid en hoofdman Koninklijke Gilde der Erepoorters
 • Els Beernaert - 31 jaar lid Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Rumbeke
 • Geert Hoedt - 36 jaar lid Roeselaarse Oud-Scouts en Oud-Gidsen
 • Geert Monteyne - Meer dan 25 jaar (stichtend) lid Vzw De Wekker
 • John Huvaere - 42 jaar lid en 23 jaar secretaris Koninklijke Toeristenbond ‘De Trekvogels’ Rumbeke
 • Koen Cosaert - 36 jaar lid en penningmeester Roeselaarse Klokkengilde vzw
 • Luc Denoo - 29 jaar lid en penningmeester Koninklijk Letterkundig Genootschap ‘Vereenigde Vrienden’ Rumbeke-Roeselare
 • Lynn Raes - 25 jaar muzikant Koninklijke Stadsharmonie Roeselare vzw
 • Nicole Stragier - 28 jaar lid en bestuurslid DRAAD-poppentheater vzw

Life Achievement Romaan Decommere

Romaan Decommere Lifetime Achievement

De Cultuur- en Erfgoedraad reikte een bijzonder 17de-eeuws kunstwerk uit aan Romaan Decommere voor zijn lange staat van dienst in het Roeselaarse cultuurlandschap.

Hij is erevoorzitter van de ruim 100 jaar jonge Koninklijke Toneelgilde Volksveredeling vzw en begenadigd spreker op vertelavonden, ingericht door verschillende verenigingen. Als Romaan spreekt, ademt het allemaal Roeselare. Of het nu over de Nieuwmarkt, Krottegem, Peegie of Juul Plastiek gaat.

Zijn fantasie kon hij eerder kwijt in zijn publicatie ‘RoeSeLare in sprookjes’. Daar voegde hij dit jaar zijn jeugdherinneringen aan toe, neergepend in zijn boek ‘Kind van Krottegem 1940-1954’.

Romaans innemende persoonlijkheid maakt van hem ook een goede bruggenbouwer en daarom een terechte laureaat Lifetime Achievement.

Hoe? 

Jaarlijks wordt aan alle Roeselaarse cultuurverenigingen een oproep gedaan om kandidaturen in te dienen, voorzien van de nodige documentatie en/of argumentatie.

Criteria

De criteria en bepalingen voor het toekennen van de Cultuurtrofee en de Eretekens voor Cultuurverdienste vind je onderaan deze pagina. Je kan alle informatie ook krijgen bij het Vrijetijdspunt. 

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?