Mantelzorg

Wat? 

Stad Roeselare ondersteunt haar mantelzorgers door het aanbieden van een mantelzorgpremie, het organiseren van mantelzorgcafés en praattafels. 

Heel wat inwoners van Roeselare ondersteunen en helpen personen met een zorgnood. Denk maar aan ouders met een kind met een beperking, of iemand die dagelijks zorgt voor een partner met een chronische ziekte. Mensen die zorg opnemen voor iemand waarmee ze een persoonlijke band hebben zijn mantelzorgers. Mantelzorg is niet evident, en heel wat mantelzorgers hebben ernaast nog een job en een gezin te onderhouden.

Nieuwsbrief Mantelzorg

Wil je regelmatig informatie en tips ontvangen i.v.m. mantelzorg?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief Mantelzorg en wij houden je op de hoogte.

Mantelzorgcafé De Mantelare

Maandelijks is er mantelzorgcafé De Mantelare. Alle mantelzorgers van Roeselare zijn hier welkom, om na te denken en bij te leren over bepaalde thema’s, maar ook om te ontspannen en mensen te leren kennen die je situatie begrijpen.

Aangezien er momenteel al heel veel digitaal aanbod is voor mantelzorgers, hebben we ervoor gekozen om de Mantelzorgcafés even on hold te zetten tot we weer fysiek bij elkaar kunnen komen. 

Informatiefiche Mantelzorg

Duidelijke informatie krijgen, is belangrijk voor de mantelzorger. Vanaf het moment dat je de zorg opneemt voor een naaste, begint meteen ook de zoektocht naar antwoorden op heel wat zorgvragen. Als mantelzorger ben je vaak niet gekend bij de instanties en moet je daarom zelf actief op zoek gaan naar de juiste informatie voor jouw situatie en deze van de persoon waarvoor je zorgt.

Door het sterk versnipperde zorglandschap is het niet altijd gemakkelijk om een duidelijk overzicht te hebben van het bestaande zorgaanbod. Deze infofiche geeft een basisoverzicht van contactpunten waar je terecht kan met vragen.

  • Zoektocht naar informatie: duidelijke informatie krijgen, is belangrijk voor de mantelzorger. Vanaf het moment dat je de zorg opneemt voor een naaste, begint meteen ook de zoektocht naar antwoorden op heel wat zorgvragen. 

 

Interessante links, lezingen en informatie.

Meer dan ooit is er in deze bizarre periode aandacht en ondersteuning nodig voor mantelzorgers. Ook in Covid-tijden trachten de verschillende mantelzorgverenigingen (en enkele andere partners) verbonden te blijven met de doelgroep. We vestigen graag de aandacht op enkele initiatieven:

  • Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg verzamelt alle informatie en kennis, maar ook interessante tips, publicaties en tools rond mantelzorg in Vlaanderen en daarbuiten.
  • Zojong.be is een onlineplatform waar jonge mantelzorgers (tot 25 jaar) tips, informatie en (h)erkenning krijgen. Je kan er ook verhalen op een veilige en anonieme manier delen.
  • Mantelzorgpodcast: In deze podcast van Steunpunt Mantelzorg delen we verhalen van mantelzorgers, bespreken we tips, weetjes en ervaringen. We praten ook met professionele hulpverleners en onderzoekers over mantelzorg.
  • Mantelzorgtelefoon: mantelzorgers kunnen via deze weg vragen stellen over hun mantelzorgsituatie of kunnen deze lijn ook gebruiken om te ventileren over de zorg. Je hoeft geen lid te zijn van de mantelzorgvereniging om van deze dienst gebruik te maken:
Organisatie Telefoonnummer
Coponcho 02 515 02 63
Liever Thuis LM 02 542 87 09
Okra Zorgrecht 02 246 57 72
Ons Zorgnetwerk 016 24 49 49
Samana 078 15 50 20
Steunpunt Mantelzorg 02 515 04 42

 

 

Partners mantelzorg Roeselare

 partners mantelzorg

 

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?