Openbaar vervoer in Roeselare

Wat? 

Met de trein

Het station Roeselare ligt aan het Stationsplein. Vanuit het station kan je gemakkelijk verder

 • met de bus: de perrons van De Lijn liggen aan de achterkant van het station.
 • met de fiets: er zijn fietsen van Bluebike beschikbaar in het station.
 • te voet: het centrum is op wandelafstand.

Met de bus

In Roeselare kan je reizen met de bussen van De Lijn.

Een overzicht van de voornaamste wijzigingen sinds 6 januari:

1. Vlotter en vaker tussen centrum – station – Schiervelde

Vanaf het station en het centrum rijdt er op week- en zaterdagen om het kwartier een bus naar Schiervelde. Op zondagen is dit om het half uur. Dit gebeurt door de combinatie en bundeling van lijn 30 (Roeselare – Staden – Houthulst – Diksmuide) en lijn 31 (Roeselare – Westrozebeke – Langemark) via de Diksmuidsesteenweg. Hierdoor is de sport- en evenementsite Schiervelde vlot bereikbaar met een rechtstreekse busverbinding vanaf het centrum en station Roeselare.

2. Nieuwe stadslijn 1 naar Rumbeke, AZ Delta en Oekene

Ook naar het centrum van Rumbeke en AZ Delta campus Rumbeke zal er vanaf het Station van maandag t.e.m. zaterdag om het kwartier een bus rijden. Op zondag om het half uur. Dit gebeurt door de combinatie van de nieuwe lijn 1 (Deceuninck – Roeselare – Rumbeke – AZ Delta – Oekene) en lijn 11 (Roeselare – Rumbeke – Izegem – Oostrozebeke – Waregem).

De nieuwe stadslijn 1 rijdt om het half uur ook naar Oekene en richting Brugsesteenweg tot Deceuninck (Hooglede). Met deze busverbinding blijft ook AZ Delta campus Brugsesteenweg vlot bereikbaar en verbonden met het centrum en de campus Rumbeke.

3. Ieder half uur van en naar Beveren

Ook het centrum van Beveren krijgt binnen het nieuwe net om het half uur een rechtstreekse busverbinding naar het station via de aangepaste reisroute van lijn 80 (Roeselare – Beveren – Ardooie – Pittem – Tielt) en de nieuwe lijn 81 (Roeselare – Beveren – Ardooie – Zwevezele -Wingene).

4. Met de marktbus naar de wekelijkse dinsdagmarkt.

Als alternatief voor het verdwijnen van de bus in de wijken wordt wekelijks op marktdagen op dinsdagvoormiddag een marktbus voorzien.

Dit kan via:

 • Lijn 802 marktbus: Biezenhof – Centrum – Nieuw Kerkhof en
 • Lijn 803 marktbus: De Tassche – Centrum – Rumbeke.

Deze bussen rijden op dinsdagvoormiddag om het half uur heen en terug naar en van het centrum van Roeselare.

5. Extra bussen op spitsmomenten

Om een goede verbinding te garanderen naar het werk of school, zijn er op de spitsmomenten aanvullend extra ritten waar en wanneer het nodig is. Zo is er bv. in de ochtend- en avondspits een speciale busverbinding tussen Wingene en Roeselare via de Kapelhoek.

6. ’s Avonds later een bus

Vanaf 6 januari hebben bepaalde buslijnen op weekdagen een busverbinding om het uur tot ongeveer 22.30 u. en op vrijdag en zaterdagen tot ongeveer 2.30 u. ’s nachts. Tussen het station en AZ Delta campus Rumbeke is dat ’s avonds om het half uur.

Flexvervoer

Op plaatsen waar er minder vraag is en er al een laag gebruik was van het openbaar vervoer, heeft De Lijn het aanbod van de bussen gereduceerd of zelfs volledig geschrapt.

Ter compensatie wordt ingezet op het flexvervoer dat je vooraf reserveert via de Hoppincentrale. Het flexvervoer kan in de hele regio Midwest (en Vlaanderen) vooraf gereserveerd worden. Bij elke boeking wordt bekeken wat voor jou de meest geschikte oplossing is.

Je flexbus reserveren kan vanaf 30 dagen tot 30 minuten op voorhand, op drie manieren:

 1. Via de Hoppinapp. De app is te downloaden voor iPhone of voor Android
 2. Via de website www.hoppin.be (niet via de website van De Lijn!)
 3. Telefonisch via de Hoppincentrale: 0800 12 2 12

Informeer je goed over de wijzigingen

Ook aan verschillende andere lijnen voert De Lijn wijzigingen door. Gebruikers doen er goed aan zich te informeren over wat er verandert. Zowel aan de reisweg als aan de nummering van de buslijnen kunnen wijzigingen zijn:

 • De kernen Beitem en Zilverberg hebben sinds juli 2023 een halfuurverbinding via lijn 54 (Roeselare – Ledegem – Dadizele – Menen).
 • Lijn 90 (Roeselare – Moorslede – Zonnebeke – Ieper) zorgt op weekdagen en zaterdagen voor een halfuurverbinding tussen het station en De Ruiter.
 • De nieuwe route van lijn 60 (Roeselare – Izegem – Lendelede – Kortrijk) verbindt de Zwaaikom om het half uur met het station.
 • De nieuwe lijn 75 (Roeselare – Hooglede – Gits – Lichtervelde – Torhout) bedient om het half uur verschillende haltes langs de Hoogleedsesteenweg.
 • Er is om het half uur een busverbinding naar de buurgemeenten Ardooie, Hooglede, Moorslede en om het uur een bus naar o.a. Diksmuide, Staden, Izegem, Torhout, Waregem, Kortrijk.
   

Ontdek wat het nieuwe net voor jou betekent op delijn.be/nieuwenet.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?