Wildbeheer en beschermde diersoorten

Wat? 

Alle dieren die van nature in het wild voorkomen (behalve productiedieren, honden en katten), zijn wilde dieren. Enkele van hen zijn in Vlaanderen beschermde diersoorten.

Bekijk meer info op deze website van Vlaanderen als je schade hebt opgelopen door wilde dieren.

Jacht- en wildbeheer

In Vlaanderen kan je niet zomaar en overal gaan jagen. Voor jagen gelden strenge regels. Zo blijft de jacht veilig en duurzaam, en met respect voor mens dier en milieu.

Vissen en hengelen

In Vlaanderen geldt er strikte wetgeving, die het visbestand beschermt. Je mag dus niet zomaar overal gaan vissen.

Beschermde diersoorten

Vlaanderen geeft waardevolle dieren en planten zoveel mogelijk kansen. Sommige soorten zijn zo belangrijk dat ze expliciet beschermd worden. Je vindt hier meer informatie over de beschermde diersoorten.

Steenmarter

Veel mensen hebben last van steenmarters in hun auto of hun huis. Dit komt omdat dit dier graag vlakbij mensen is. Helaas veroorzaken ze daarbij vaak overlast. Omdat de steenmarter een beschermde diersoort is, mag het dier niet gedood, gevangen of verjaagd worden.

Vermijd schade door de steenmarter dankzij deze tips.

Zwaluw

De huiszwaluw en boerenzwaluw zijn beschermd. Omdat er veel minder zwaluwen zijn, is ieder nest van levensbelang voor hun voortbestaan. Daarom is er in Roeselare een subsidie om zwaluwnesten te beschermen.

Meeuw

Meeuwen behoren tot de beschermde diersoorten waardoor je deze niet mag vangen, doden, of hun nesten of eieren mag vernielen

Tijdens de broedperiode kunnen meeuwen luidruchtig zijn, wat voor overlast kan zorgen. Broeden er meeuwen in jouw buurt? Meld de broedplaatsen aan de Stad via 1788.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?