Ziektes en sterfte bij wilde dieren

Wat? 

De wilde dieren in Roeselare krijgen soms te maken met ziektes.

Vogelgriep

Vogelgriep is een virusziekte die alle soorten vogels kan besmetten. Het circuleert sinds 2021 in Vlaanderen bij wilde vogels, en kan ook pluimvee besmetten. Het Agentschap Natuur en Bos volgt de situatie en verspreiding bij de wildevogelpopulaties permanent op.

Op de website van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) vind je steeds de actuele maatregelen in verband met vogelgriep terug.

Sterfte bij watervogels

Tijdens warme en droge periodes is er verhoogde kans op dode watervogels in stilstaande waterplassen. Dit komt door het fenomeen botulisme: een soort voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door bacteriën. 

Als je tijdens warme en droge periodes zieke of dode vogels vindt in een waterrijke omgeving, mag je dit altijd melden aan de stad via 1788. Het water wordt dan gecontroleerd op deze bacterie, zodat we de uitbreiding van de ziekte hopelijk kunnen afremmen.

Vissterfte

Wanneer je merkt dat er vissterfte optreedt, kan je dit melden aan de stad via 1788. We gaan dan ter plaatse de situatie inschatten om maatregelen te kunnen nemen.

Een (dreigende) vissterfte kan je op verschillende manieren herkennen:

  • meerdere dagen na elkaar dode vissen in hetzelfde water
  • meerdere dode vissen over een lange afstand
  • vissen die aan het wateroppervlak naar lucht komen happen
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?