Roeselare heeft een nieuwe inwoner die oproept om te genieten van de natuur in de stad

28 oktober 2022

Stad Roeselare wil haar inwoners bewust maken van het heilzame en ontspannende effect van bomen en de natuur en roept op mee werk te maken van een groene stad. Kunstenaar-ontwerper Lander Avijn heeft daarvoor een reuzegrote sculptuur gemaakt van gevallen bladeren. De installatie is vanaf 28 oktober te bekijken in het Geitepark.

Stad Roeselare heeft er een nieuwe inwoner bij. Het gaat om een reuzegrote sculptuur gemaakt van gevallen bladeren. De installatie is vormgegeven door kunstenaar-ontwerper Lander Avijn en heeft een plekje ingepalmd in het Geitepark, kant van de Diksmuidsesteenweg ter hoogte van de sluis.

Het silhouet van gevallen bladeren heeft duidelijk een ontspannen houding. Hij leunt tegen een oude stam en staart zorgeloos het park in. Geen stress, dat zie je meteen. De boodschap: “Mensen, ga naar buiten, geniet van de natuur, kijk naar bomen en kom tot rust.”

Het heilzame effect van bomen

Steeds meer mensen kampen met stress en hebben moeite om mentaal tot rust te komen. Dat blijkt ook uit de onrustwekkende stijging van het aantal burn-outs of depressies in België. Cijfers van het RIZIV tonen een jaarlijkse toename van 10%. 

In de natuur vertoeven is goed voor je mentale gezondheid. Want bomen maken mensen gelukkig! Uit onderzoek van de Canadese Suzanne Simard (University of British Columbia, ‘Finding the Mother Tree’) – pionier op dit vlak – is gebleken dat vijf minuten naar bomen kijken of in de natuur zijn al een positief effect heeft op de mentale gezondheid.

“Het is inderdaad aangetoond dat tijd doorbrengen in het groen ons ontspannen en creatiever maakt.”, zegt Hans Keune, professor aan de UAntwerpen en coördinator van de Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving. Hij verwijst naar de toename van wetenschappelijk onderzoek dat effectief een positieve relatie aantoont tussen natuurlijke omgevingen en verbeterde ontspanning of herstel. Een verklaring moeten we volgens hem niet ver zoeken. “We hebben als mensen gewoon een aangeboren connectie met de natuur”. (Zie ook UA blog: “Dokters schrijven natuur voor”)

Meer groen en meer bomen in Roeselare

De Stad zorgt ook voor een betere leefomgeving voor haar inwoners. Door meer groen en bomen aan te planten, ontfermt de Stad zich meteen ook voor het mentaal welzijn van haar inwoners.

Enkele jaren geleden stelde de Stad Roeselare een groot klimaatplan op met concrete ambities om een aangename stad en een beter leefklimaat te creëren. Eén van de ambities is het aanplanten van 100.000 bomen tegen 2025. En we zijn op goede weg: de 100.000ste boom is bijna in zicht!

Schepen voor Natuur en Bos Michèle Hostekint legt uit:

Met deze bladsculptuur willen we onze ambitie nog eens onderstrepen en oproepen om, ook in de herfst en de winter, naar buiten te gaan en maximaal te genieten van de natuur. Het zorgt voor een leeg hoofd, een frisse neus én een mentale opkikker!

Onze ambities realiseren we graag samen met onze inwoners. We nodigen iedereen dan ook uit om mee te komen helpen tijdens de boomplantactie in het Bergmolenbos op zondag 27 november. Naast de bossen en parken, is ook het wonen in een groene straat heel fijn. Met het project geveltuinen, waarbij je over de lengte van je gevel tegels wipt en plaats maakt voor groen, zorg je meteen voor een goedgemutste buurt! ”

International Stress Awareness Day

De sculptuur duikt niet toevallig in Roeselare op vlak voor 2 november. Dat is immers International Stress Awareness Day.

Deze dag is het startpunt van de jaarlijkse International Stress Awareness Week (2-5 november), een groot internationaal evenement gericht op stressmanagement dat ook in België steeds meer aandacht krijgt gezien het groeiend probleem rond mentale gezondheid.

 

't Is schoon wat we samen doen voor onze toekomst.

www.klimaatswitch.be

  • Bladsculptuur
Toon vergrote weergave in een popup (Bladsculptuur)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?