Twee nieuwe Cultureel Ambassadeurs voor Roeselare

1 juli 2024

In maart werd de oproep gelanceerd voor het cultureel ambassadeurschap #VANRSL voor de lichting 2024-2026. Vijf kandidaten dienden een dossier in, en op advies van de Cultuur- en Erfgoedraad werden twee kandidaten als Cultureel Ambassadeur gekozen: Pieter Desmet en Steven Degryse alias Lectrr. 

Pieter Desmet, geboren en opgegroeid in Roeselare maar woonachtig in Antwerpen, is een veelzijdig kunstenaar met een achtergrond in hedendaagse dans en fotografie. Hij is freelance danser, choreograaf en visueel kunstenaar, met een focus op de vervreemding van de lichamelijke ervaring. Zijn werk nodigt uit tot introspectie en dialoog en bevindt zich op het snijvlak van performance- en museale kunst.   

Zijn project, "Traveling Archive of Small Gestures", is een interdisciplinair initiatief dat fotografie, videografie, dans, performance en documentaire combineert. Het project onderzoekt de dynamiek van Roeselare en haar bewoners, resulterend in mini-tentoonstellingen die verschillende gemeenschappen belichten. Deze participatieve kunstpraktijk verzamelt portretten die samen een multidisciplinair en poëtisch portret van de stad vormen. Voor dit project ontvangt Desmet een subsidie van 13.000 euro. 

Steven Degryse alias Lectrr, is huiscartoonist bij De Standaard en een gevestigde naam in het culturele landschap en het maatschappelijke debat. Geboren in Roeselare en nu woonachtig in Gent, is hij bekend als scenarist, cartoonist, illustrator, en animator. Zijn werk geniet zowel nationaal als internationaal aanzien.   

Met het Cultureel Ambassadeurschap viert Lectrr zijn 25-jarig jubileum en keert hij terug naar zijn geboortestad. Naast zijn werk als cartoonist, is hij actief als auteur en scenarist met projecten zoals "Trizombie", dat in 2024 in de VS wordt uitgebracht. Lectrr wordt ondersteund door organisaties zoals Cartooning for Peace en het Cartoonist Rights Network. 

Volg de trajecten van onze Cultureel Ambassadeurs via roeselare.be en ontdek de publieksmomenten om hun projecten van dichtbij te ervaren. 

  • logo met cultureel ambassadeur VANRSL op
Toon vergrote weergave in een popup (logo met cultureel ambassadeur VANRSL op)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?