Horecavergunning

Wat? 

Voor je een eet- of drankgelegenheid opent, ongeacht of er alcoholische dranken geschonken worden, moet je een horecavergunning hebben.

Zonder horecavergunning kan je je horecazaak niet openen. Dien je aanvraag minstens 45 dagen voor openingsdatum in.

Wil je een pop-up (zomer- of winterbar) uitbaten? Vraag dan eerst toelating voor de pop-up, voor je deze horecavergunning aanvraagt.

Wat heb je nodig voor jouw aanvraag?

Om een horecavergunning te kunnen krijgen, moet je voldoen aan alle reglementeringen die van toepassing zijn op de uitbating van een eet- of drankgelegenheid.

Je vindt alle voorwaarden terug in het horecareglement. Dit is een korte samenvatting:

  • Jouw pand moet geregistreerd staan als 'horeca'.
    IJe kan de functie van jouw pand navragen bij de dienst Stedenbouw: stedenbouw [at] roeselare.be of 051 26 23 00.
     
  • Je moet voldoen aan de moraliteitsvoorwaarden
    Voeg bij jouw aanvraag een attest van goed gedrag en zeden (model 596.1-8) toe van alle zaakvoerders.
     
  • Je hebt een drankvergunning nodig als je gegiste en/of sterke dranken zal schenken. De aanvraag hiervoor zit verwerkt in de horecavergunning.
     
  • Je horecazaak moet brandveilig zijn.
    Vraag een controle op brandveiligheid aan bij de brandweerzone MidWest: 051 80 60 00.
     
  • Je moet een milieuvergunning hebben.
    Bij de dienst Milieuvergunningen kan je je hierover informeren: milieuvergunningen [at] roeselare.be of 051 26 22 90.
     
  • Je moet een bewijs van registratie of toelating van het FAVV voorleggen, ook wanneer het over een pop-up gaat.
    Raadpleeg hier wat je nodig hebt.
     
  • Je hebt een verzekering objectieve aansprakelijkheid nodig, zodat je verzekerd bent in geval van brand en ontploffing in de publieke ruimte van jouw zaak.
    Voeg een kopie van je polis toe aan de aanvraag voor je horecavergunning.
     
  • Je moet een bord 'beteugeling dronkenschap' in jouw zaak uithangen. Dit kun je aankopen bij de Stad voor 5 euro bij de dienst Inname Openbaar Domein.
    Maak hier een afspraak om dit aan te kopen.
     
  • Jouw prijslijst moet ook aan het venster uithangen.
    Bekijk deze interessante brochure van FOD Economie voor meer informatie.

Een horecavergunning aanvragen

Ben je goed voorbereid en met alle reglementering in orde?

Vraag hier jouw horecavergunning aan. Doe dit minstens 45 dagen voor openingsdatum.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?