Hier groeit... een duurzame stad

Roeselare groeit, ook op het vlak van duurzaamheid. Al sinds 2017 trekt de Stad Roeselare immers voluit de kaart van duurzaamheid en doet daarvoor grote inspanningen. Want de ambities liggen hoog. Tegen 2050 wil Roeselare klimaatneutraal zijn. Concreet betekent dat dat we onze CO2-uitstoot verminderen met minstens 80%. Dat doet ze samen met haar inwoners, organisaties, verenigingen, verschillende partners en ondernemers.

Samen groeien we als duurzame stad met de Klimaatswitch #VANRSL

Dat is de switch die we samen maken naar een klimaatvriendelijk Roeselare. We zetten in op een stad die groener en veiliger is, met meer leuke plaatsen en draaiend op hernieuwbare energie. Een stad die de kelders droog houdt en het hoofd koel. Een stad met een hoge levenskwaliteit, klaar voor de toekomstige uitdagingen en met een positieve impact op het klimaat.  

Om klimaatneutraal te zijn tegen 2050 zetten we in op verschillende pijlers, elk met eigen concrete doelstellingen.

Hoe groeien we als duurzame stad?

Hoe we dat doen, dat kon de Roeselarenaar ontdekken op zondag 1 oktober tijdens de Klimaat Klassieker. Deze 20 km lange fietstocht trekt langs tal van Roeselaarse bedrijven, organisaties, projecten die bijdragen tot een lagere CO2-uitstoot of zich voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Stuk voor stuk positieve voorbeelden die inspireren en goesting geven.  

Kon je er toen niet bijzijn? Geen nood!

 

De verschillende pijlers van het Klimaatprogramma waren ook tijdens Week van het Bos te bezichtigen op de klimaatstand. De informatieve borden die daar hingen, kan je ook hier bekijken.

Bekijk de borden hier.

Zuurstof voor de stad 

Samen met de stad, groeien de bomen mee. We willen 100.000 nieuwe bomen aanplanten tegen 2025. Met 86% zijn we goed op weg om heel binnenkort onze 100.000ste boom in de grond te kunnen steken!  

  • 49.155 in de bossen #VANRSL 
  • 24.319 op de wegen, wijken en pleinen #VANRSL 
  • 12.527 in de tuinen #VANRSL 

 

Extra groen en bomen zijn niet alleen goed voor het klimaat, maar evenzeer voor onszelf. Ze maken de omgeving mooier en verkoelen de stad. Bovendien helpen ze ons omgaan met stress, angst en piekeren. Ze zijn goed voor ons geluksgevoel, onze slaap én onze creativiteit. 

Om die relatie tussen bomen en (mentaal) welzijn in de kijker te zetten, werd Week van het Bos 2023 een extra speciale editie.

Lees hier het volledige persbericht.

Ruimte voor water

Een duurzame stad houdt ook rekening met water. Het klimaat verandert en in Vlaanderen betekent dit vooral warmere en drogere zomers met meer kans op hevige regenbuien en nattere winters.  Beton, asfalt en verharde oppervlakten zorgen ervoor dat regenwater minder makkelijk de grond in kan sijpelen. Bij hevige regenbuien kan dit leiden tot wateroverlast. Na een periode van langdurige droogte, wordt die kans nog groter.   

Daarom moeten we met z’n allen ontharden en water opnieuw ruimte geven.  
 

  • Bufferen van water. Sinds 2021 werd minstens 13 miljoen liter water gebufferd dankzij bufferbekkens. Dat is het jaarlijks waterverbruik van 185 gezinnen of 108.000 baden die niet meer leeglopen naar het centrum!   
  • Wat hard is, maken we weer zacht. Sinds 2021 werd minstens 31.709 m2 onthard. Dat zijn meer dan 6 voetbalvelden waar nu jaarlijks 31,7 miljoen liter water de bodem in kan sijpelen. Of 265.000 baden die terug naar de grondwatertafel lopen in plaats van afgevoerd te worden. Goed om verder droogte tegen te gaan!

 

Bekijk hier de brochure: Water in de stad, een uitdaging.

Op zondag 22 oktober werd het gecontroleerd overstromingsgebied (kort: G.O.G.) in de Duivigestraat feestelijk geopend. Samen met de bewoners hief men het glas op deze realisatie die Kapelhoek in de toekomst moet beschermen tegen wateroverlast.

Bekijk hier het volledige persbericht.

Bekijk de reportage op Focus-WTV.  

De zon schijnt gratis in RSL! 

Roeselarenaars houden van de zon, van gratis energie én van een duurzame toekomst. En dat zien we aan de cijfers!  

 Vergeleken met andere centrumsteden, is Roeselare de absolute nummer 1

  • aantal zonne-installaties per gezin 
  • totaal geïnstalleerd vermogen zonne-installaties per gezin  

Warmtenet Roeselare 

De afvalenergiecentrale van MIROM waar restafval wordt verbrand, brengt via ondergrondse leidingen warm water tot bij gebouwen en woningen om die te verwarmen. Het afgekoelde water stroomt via een andere buis langs hetzelfde traject terug naar de warmtecentrale waar het weer opgewarmd wordt.  

Het warmtenet is een ecologisch alternatief voor individuele verwarmingsinstallaties.  

  • Het warmtenet Roeselare ontstond in 1986
  • Onder de grond loopt zo’n 20 km ondergrondse leidingen die het warme water transporteren
  • In die leidingen zit 1 miljoen liter circulatiewater
  • Met het warmtenet Roeselare wordt 10.000 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden.
  • Het aandeel duurzame warmte ten opzichte van het totale warmteverbruik is procentueel meer dan verdubbeld in 15 jaar tijd. 

Roeselare renoveert 

De verwarming van gebouwen is goed voor 50% van de totale CO2-uitstoot. Het renoveren en energiezuinig maken van gebouwen is noodzakelijk om onze klimaatdoelstellingen te halen tegen 2050.  

In de Energiewijk Het Verzonken Kasteel  #VANRSL genieten 233 sociale woningen van 25% korting op hun elektriciteitsfactuur dankzij de installatie van 1864 zonnepanelen. Maar liefst 80 woningen worden er gerenoveerd tot EPC A.  

In Energiewijk Krottegem vroegen 390 mensen een gratis renovatiescan aan. Minstens 52 daarvan zijn nu aan het renoveren met een CO2-besparing van 82 ton!  

Meer info op klimaatswitch.be

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?