Hier groeit... een veilige stad

Een veilige en propere stad. Da’s één van de prioriteiten uit het bestuursakkoord van de Stad.  

Persbericht veiligheid 

De Roeselarenaar is tevreden over het werk van de veiligheidsdiensten, maar stoort zich aan snelrijders, zwerfvuil en overlast. 

Vaststellingen over verkeersproblemen 

60% van de respondenten stoort zich aan onaangepaste snelheid van andere bestuurders. De Stad en de Politiezone RIHO werken samen voor minder ongevallen en trager verkeer: 

  • Zone 30 en fietsstraten voor trager verkeer. 
  • Sinds 2020 maakten we al 48 schoolomgevingen veiliger. 
  • Handhaving patsergedrag 
  • Sensibilisering snelheid en alcoholgebruik 
  • Belang van fietsverlichting - Actie “Verplicht verlicht” van Politiezone RIHO 
  • Sterke handhaving: 10-puntenplan politie 

 

Naast overdreven snelheid, leidt ook foutief parkeren tot ergernis van de Roeselarenaar (35%). In 2021 waren 1440 GAS-vaststellingen stilstaan en parkeren.  

Hoe netter, hoe groter het veiligheidsgevoel 

Het dagelijkse onderhoud door de Stadsdiensten van straten, pleinen en parken, vergt veel inspanning: dagelijks zijn 18 stadsmedewerkers er mee bezig. In 2022 haalden ze maar liefst 146 550 kg afval op. De vrijwillige Mooimakers ruimden 6.160 kg afval op. 

Naast sensibiliseringsacties, is ook handhaving noodzakelijk. Er worden 11 camera’s van Mirom ingezet om sluikstorters te vatten.  In 2022 werden er 750 GAS-boetes uitgeschreven voor zwerfvuil en sluikstort.  

Aanpak overlast Stationsplein werpt zijn vruchten af 

Sedert eind juni 2022 geldt er op het Stationsplein en De Munt een alcoholverbod. Sindsdien is er een daling van het aantal vaststellingen openbare dronkenschap, slagen en verwondingen en van het aantal diefstallen. 

  • Veiligheidspunt in het Stationsgebouw versterkt de samenwerking op het terrein. 
  • Toilet in Stationsgebouw wordt toegankelijker en netter. 
  • Stad en politie zetten in op een meersporig integraal drugbeleid. 

 

Cybercriminaliteit als nieuw thema 

Elke Roeselaarse vereniging of organisatie kan gratis de quiz “De slimste cybermens #VANRSL” aanvragen. Voor scholen is er een educatief aanbod van RIHO voor leerlingen vanaf het vierde leerjaar tot zesde middelbaar. 

Meer info

Roeselarenaar is vertrouwd met preventietips 

Het aanbod van inbraakpreventie + fiets labelen is heel goed gekend bij de Roeselarenaar. De dagelijkse inzet van de Gemeenschapswachten speelt hier een belangrijke rol in, onder meer in de acties tegen fietsdiefstal. In 2022 labelden de Gemeenschapswachten maar liefst 1011 fietsen. Ze zijn dagelijks ook alert voor weesfietsen op het openbaar domein. 

Fietslabelactie

Lees hier het volledige persbericht.

Veiligheidsdag 

Op de Veiligheidsdag van 10 september stonden de veiligheidsberoepen in de kijker.  

Heel veel geïnteresseerden genoten van een fantastische gezinsdag in de omgeving van de brandweerkazerne en de politiepost. Daar leerden ze alles over de brandweer, politie en Gemeenschapswachten: hoe ze werken, welk materiaal ze gebruiken, welke taken ze uitvoeren, … 

Brandweer Veiligheidsdag

Aandacht voor veilige schoolomgevingen 

Sinds 2020 maakten we al 48 schoolomgevingen veiliger. 

Het gaat om een globale aanpak om alle schoolomgevingen in Roeselare op een uniforme manier in te richten. Zo verhogen we de zichtbaarheid van jonge kinderen aan de schoolpoort en investeren we in veilig verkeer. 

Veilige schoolomgeving

Buurtpreventienetwerk 

Sinds 2022 ondersteunen Stad Roeselare en Politiezone RIHO buurten die een buurtpreventienetwerk willen opstarten. Begin dit jaar startte ook de ‘Koerswijk’ in Rumbeke zo’n netwerk op.  

De verschillende buurtbewoners houden contact met elkaar via een WhatsApp-groep. Eén buurtbewoner coördineert, andere buren sluiten er vrijwillig op aan. In de chatgroep signaleert men verdachte zaken of handelingen aan elkaar. Al blijft het natuurlijk van belang om altijd eerst politie te verwittigen via het noodnummer 101.  

Logo buurtpreventienetwerk

Een buurtpreventienetwerk is zichtbaar met een speciaal bord op de invalswegen van de buurt.   

Interesse in een aanvraag voor jouw buurt? Informeer je via buurten.roeselare.be of samenleven [at] roeselare.be.  

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?