Kunst in de stad

Wat? 

Kunst in de Stad is een tweejaarlijkse beeldenroute in het stadscentrum. Met deze expo krijgen kunstenaars de kans om in een participatief traject hun werk te tonen.

De eerste editie in zomer 2018 werd toevertrouwd aan de K-trolle vzw en kon rekenen op een brede belangstelling van 75 kunstenaars van over heel Vlaanderen op 100 locaties.

De tweede editie in zomer 2020 focuste op regionale talentvolle kunstenaars en werd door Stad Roeselare voor uitvoering toevertrouwd aan vzw Rauwkost, met de steun van CC De Spil. Er namen 19 individuele kunstenaars en 1 kunstenaarscollectief deel aan deze beelden- en kunstroute, waarbij 23 werken geplaatst werden.

Peer van Maarten Schaubroeck

Kunst in de Stad 2020

De werken op de route van Kunst in de Stad namen deel aan een wedstrijd. De laureaten werden gekozen door een publieksjury én een deskundigenjury. De kunstwerken met de hoogste totaalscore van de publieksstemmen en de jurypunten zijn:

• het werk ‘The Story’ van Dirk Dejonckheere

• het videowerk rond ‘The Epitaph’ van Floris Boccanegra

• het werk ‘Peer’ van Maarten Schaubroeck

• het werk ‘Pee’ van Mag Vermeiren

• het werk van het Collectief Rauwkost

Aangekochte kunstwerken

Tijdens de eerste editie van Kunst in de Stad in 2018 werden twee kunstwerken aangekocht door het stadsbestuur: het imposante schilderij ‘Individuum est Ineffabile’ van Marino Delbeke en het kunstwerk ‘Don Quichote de la Mancha’ van Paul Deschrijver. In 2020 werd ervoor geopteerd vier kunstwerken van de laureaten aan te kopen en te integreren in het stadsbeeld.

The Story van Dirk Dejonckheere

Het kunstwerk ‘The Story’ van Dirk Dejonckheere kreeg van zowel publiek als deskundige jury de hoogste score. In overleg met Floris Boccanegra werd ervoor gekozen een alternatief werk, geïnspireerd op het tentoongestelde videowerk van ‘The Epitaph’, te ontwerpen dat ook verwijst naar zijn kunstperformance ‘The Epitaph’ in Caïro: een Epitaph schijf. Daarnaast werden ook ‘Peer’ van Maarten Schaubroeck en ‘Pee’ van Mag Vermeiren, een voorstelling van moeder met kind, aangekocht.

'The Epitaph' van Floris Boccanegra

De kunstwerken kregen in het voorjaar van 2021 hun definitieve plaats in het straatbeeld:

  • 'The Story' van Dirk Dejonckheere op de muur van de oude stedelijke begraafplaats in de Blekerijstraat
  • 'The Epitaph' van Floris Boccanegra in het Noordhof aan de zijde van de Noordstraat
  • 'Peer' van Maarten Schaubroeck in het Noordhof t.h.v. het speelpleintje en de boomhut
  • 'Pee' van Mag Vermeiren aan het voormalig Moederhuis Stedelijk Ziekenhuis aan de zijde van de Ronde Kom

Pee van Mag Vermeiren

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?