KOERSbus klaar voor openingsetappe

3 mei 2021

Begin dit jaar kocht KOERS, het Museum van de Wielersport in Roeselare een tweedehands bus. Het voertuig werd KOERSbus gedoopt en de afgelopen maanden ingericht tot wielermuseum-op-wielen. Naar aanleiding van het wereldkampioenschap wielrennen dat in 2021 in Vlaanderen plaatsvindt, is de inrichting van KOERSbus hier integraal op afgestemd. KOERSbus maakt zich nu op voor enkele Grote Rondes en aanwezigheid op dat WK!

Ronde van Roeselare

Het startschot wordt gegeven in Roeselare, hoofdstad der wereldkampioenen en thuisbasis van KOERS. In mei en juni legt KOERSbus een tour af langs Roeselaarse lagere scholen. De leerlingen zullen op een speelse, interactieve manier kennismaken met de werking van een museum, KOERSmuseum in het bijzonder, en het wat en waarom van KOERSbus. Na een bezoek aan KOERSbus volgt in de klas zelf een artistiek verlengstuk: in het kader van de geboorte van een nieuwe reus – wereldkampioen Jempi – worden de klassen aangemoedigd om wielerreuzenhoofden te maken. Als kers op de taart mogen de leerlingen-kunstenaars hun wielerreuzenhoofden deze zomer exposeren in de Zaal der Wereldkampioenen van het museum.
De laatste rechte lijn in de Ronde van Roeselare volgt eind juni wanneer KOERSbus tijdens het Batjesweekend de deuren open doet op het Polenplein.

Ronde van België

Na deze lokale Ronde, trekken KOERSbus en bemanning er op uit voor de Ronde van België. Van zondag 11 juli, de Vlaamse feestdag, tot en met woensdag 21 juli, de Nationale feestdag, gaan zij op zoek naar het WK-verleden van België. KOERSbus zal halt houden in 20 steden en gemeenten met een WK-historiek of -link. Van de tweevoudige WK-gaststeden Ronse en Zolder, over het Vosselaar en Zwevegem van respectievelijk de jongste wereldkampioen (Karel Kaers) en de langst regerende wereldkampioen (Marcel Kint). Met onder meer Yvoir (WK ’75) en Aywaille (met zijn Square Philippe Gilbert) staan ook enkel Waalse steden op het programma. Twee buitenlandse stops – Valkenburg vanwege zijn 5 WK’s en Garnich als thuisbasis van Elsy Jacobs, de allereerste wereldkampioene – maken van de Ronde van België eigenlijk een BeNeLux-Tour. Het voorlopige routeschema van de Ronde van België is hieronder opgenomen en wordt de komende weken vervolledigd.

 

  • KOERSbus
Toon vergrote weergave in een popup (KOERSbus)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?