Plant je speelvlag

29 september 2020

Op zaterdag 3 oktober lanceren we de wedstrijd ‘Plant je speelvlag’  Kinderen en jongeren kunnen in RSL hun speelvlag planten op een plekje waar ze graag komen en spelen. Ze maken er een beeld of filmpje van, sturen die door en kunnen een speelse prijs winnen.

We zijn op weg naar een kindvriendelijke stad.
Het is belangrijk dat jongeren een plek hebben om te spelen. We willen deze plekken (zowel privé als op het openbaar domein) in beeld brengen.  Door het planten van een speelvlag markeren onze jongste stadsgenoten hun plek en maken ze dit voor iedereen zichtbaar.

Aan de hand van deze wedstrijd worden kinderen en jongeren geprikkeld om na te denken over hun recht op spelen. ‘Plan(t) e speelvlag’, versterkt het spelen in Roeselare, het vergroot het draagvlak voor spelen en het onderstreept de inspanningen die de stad doet om kwalitatieve speelruimten aan te bieden.

Kinderen en jongeren hebben een stem en worden geprikkeld.
De actie stimuleert kinderen om hun speelervaringen in beeld te brengen en te motiveren waarom zij een avontuurlijke speelactiviteit in hun buurt willen winnen.

De gekoppelde wedstrijd stimuleert een beleefde speelplek waarbij kinderen en buurtbewoners samen een creatief voorstel voor deze speelplek kunnen uitwerken.

Kinderen en jongeren planten hun speelvlag op hun speelplek, nemen hier een foto of filmpje van en bezorgen de foto aan de Stad.

Kinderen en jongeren worden op die manier opgeroepen om visueel aan te tonen waar ze graag spelen. Daarnaast is het de bedoeling om samen met kinderen, jongeren, buurtbewoners een denkproces te starten over het spelen op die plek: hoe kan het spelen op die plek nog leuker worden en hoe kunnen ze creatief vorm geven aan die leuke speelplek.

Het recht op spelen wordt verder vorm gegeven.
De te winnen prijs beantwoordt aan de nood van kinderen en jongeren, om meer avontuurlijk te spelen. Het winnen van een speelactiviteit versterkt de ontmoeting in de buurt, en verhoogt de kans om elkaar blijvend te ontmoeten op het speelplein.

Hoe gaan we te werk?
Er worden zwaaivlaggen verdeeld in de Roeselaarse scholen, ook de jeugdverenigingen en de Roeselaarse speelpleintjes krijgen vlaggen.

Een diverse jury van kinderen, jongeren, jeugdraad en volwassenen zal beoordelen wie in de prijzen valt. We maken de winnaars eind november bekend. Vanaf de buitenspeeldag worden de prijzen effectief uitgereikt. 

Alle info lees je via https://jeugd.roeselare.be/plant-je-speelvlag

  • Plant je speelvlag
Toon vergrote weergave in een popup (Plant je speelvlag)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?