RSL Op Post opent op 1 april

23 maart 2021

Iedereen welkom in vernieuwde RSL Op Post

Het vroegere postgebouw op de hoek van de Brugsesteenweg en de Hugo Verrieststraat werd omgetoverd tot RSL Op Post, een plaats voor en door de Roeselarenaar. Inwoners van Roeselare kunnen er terecht voor ontmoeting, innovatieve projecten en talentontwikkeling. De focus ligt volop op het maken, ontmoeten, bewegen en voeding. Ook De Kringwinkel Midwest en Eco Café vinden hier hun thuishaven.

De Stad streeft met RSL Op Post naar een broedplaats van nieuwe of vernieuwende ideeën voor alle inwoners van Roeselare. Je kan er met je met voorstellen, activiteiten en ideeën rond ontmoeting, innovatieve projecten en talentontwikkeling terecht. RSL Op Post werkt samen met een aantal vaste partners die gebruik maken van de ruimtes in het gebouw. Hiernaast is elke burger, onderneming of organisatie van harte welkom om er iets te organiseren. Enige voorwaarde is dat het (tijdelijk) project voor iedereen toegankelijk is. Koken, knutselen, zingen, kunst maken, ... alles kan, niets moet. 

Een kijkje binnenin RSL Op Post

Heel wat verschillende partners nemen hun intrek in het vernieuwde RSL Op Post gebouw. We nemen je mee op een rondleiding:

In de “geefzone” van De Kringwinkel kan men terecht met allerhande spullen die een tweede leven kunnen gebruiken.

De Dienst Activering neemt twee ateliers in beslag waar ze burgers die op zoek zijn naar werk helpen bij het ontdekken van hun vaardigheden.

 • In een aangename onthaalruimte bevindt zich het Makerslab. Hier kan men elke woensdagavond en tweede zaterdagvoormiddag van de maand gebruik maken van een vinylcutter, en lasercutter en een 3D-printer. Dit gebruik wordt begeleid door een 'labmanager'. Dat is een vrijwilliger die een opleiding volgde om de machines te kunnen bedienen.
  De huidige Covid-19 maatregelen verbieden momenteel het gebruik van het lab maar hier komt hopelijk snel verandering in.
   
 • Het Open Atelier is vrij toegankelijk, kan voor allerlei activiteiten gebruikt worden of voor wie zin heeft om zelf iets te organiseren.
   

De computers met internetverbinding in de PC-hoek kunnen vrij gebruikt worden. Samen met de partners organiseren we ook vormingen om je digitale vaardigheden te verbeteren.

De Ontmoetingsruimte is een aangename open ruimte, met zithoek en terras. Deze ruimte kan gehuurd worden om er bijvoorbeeld een praatclub te organiseren, een lezing te houden of een reisverslag te geven,… 

 • Kom Af komt er wekelijks langs en biedt een laagdrempelige ontmoeting aan onder begeleiding van Samenlevingsopbouw, CAW en OCMW.
 • Overdag wordt de ontmoetingsruimte gebruikt als Eco Café. Bij Eco Café kan iedereen terecht voor een deugddoende kop koffie, een smakelijke pannenkoek of een lekkere maaltijd. Zin in iets fris? Kom dan zeker het Fairtrade aanbod bier, wijn en frisdrank proeven. Eco Café maakt deel uit van De Kringwinkel en één van hun hoofddoelen is het creëren van extra sociale tewerkstelling, met extra aandacht voor kansengroepen.
   

Naast het Eco Café heeft De Kringwinkel zijn plek gevonden. De ideale plek om jouw spullen een nieuw leven te geven en om laagdrempelig rond te neuzen op zoek naar uniek gerief en vergeten parels. Niet alleen spullen krijgen hier een tweede kans. De Kringwinkel streeft er namelijk naar langdurig werklozen en leefloontrekkers aan het werk te krijgen.

Het Brugteam en Team Activering zijn op de tweede verdieping te vinden.

Ruimte voor particulieren of organisaties

Particulieren of organisaties kunnen Atelier 1, Atelier 2 en de Keuken huren.

 • Atelier 1 is een vormingslokaal, leslokaal of vergaderruimte voor maximum 30 personen.
 • Atelier 2 is verbonden met de Keuken en wordt gebruikt als ‘restaurant’ maar ook als vorming- of vergaderruimte. Ook hier is er plaats voor een 30-tal personen. De hobbykeuken heeft vier kookplaten, vier ovens en heel wat keukenmateriaal om in groep te koken of om een workshop te volgen. Wil je ‘keukenmanager’ worden en kookworkshops en kookactiviteiten helpen begeleiden, laat het dan zeker weten!

Meer info, data workshops, laatste nieuwtjes?

Bezoek de website van RSL Op Post

Bezoek de facebookpagina van RSL Op Post

 • gevel RSL Op Post
Toon vergrote weergave in een popup (gevel RSL Op Post)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?