Bijzondere eerste steen voor nieuwe stadhuis van Roeselare

13 juni 2022

Stadsbestuur geeft samen met de buurt startschot voor de duurzame bouw

Het startschot voor de bouw en renovatie van het nieuwe stadhuis van Roeselare is officieel een feit. Samen met buurtbewoners en juryleden metsten het college van burgemeester en schepenen en het ontwerpteam en aannemer de symbolische eerste steen. Een heel bijzondere eerstesteenlegging, met stenen van het oorspronkelijke middeleeuwse belfort op de Grote Markt. 

Het nieuwe stadhuisproject is een huzarenstukje en zal een nieuw landmark vormen in het hart van Roeselare. Het duurzame nieuwe gebouw zal naadloos aansluiten bij het 18e-eeuwse stadhuisgebouw op de Grote Markt, het belfort (UNESCO-werelderfgoed) en de omliggende erfgoedpanden.

Eerste steen van het middeleeuwse belfort

Vandaag werd de eerste steen gelegd van het nieuwe stadhuis. Na een succesvolle sloop en archeologisch onderzoek, is dit een nieuwe mijlpaal. Stad Roeselare bracht daarom heel wat betrokkenen samen voor een unieke eerstesteenlegging: buurtbewoners, juryleden en burgers die van het begin betrokken waren, het ontwerpteam, de aannemers en een aantal stadsmedewerkers. Door de coronacrisis konden voor het eerst heel wat inwoners aanwezig zijn bij deze nieuwe belangrijke stap richting een nieuw stadhuis. En dat is een goede zaak, want de buurt toonde eerder veel begrip tijdens de sloopwerken.

De eerste stenen die vandaag neergelegd werden, hebben een bijzondere geschiedenis: ze zijn van het allereerste belfort op de Grote Markt, en na opgravingen bewaard in het archief van Roeselare. Het oorspronkelijke Belfort was een hoektoren aan de stadshal die vermoedelijk in de 13e eeuw gebouwd werd in het midden van de Grote Markt. Zo’n 300 jaar geleden, in 1704, stortte dit middeleeuwse gebouw in.

Algemene bouwwerken Maes gaat het stadhuis bouwen

Nu de sloopwerken, uitgevoerd door Stadsbader, grotendeels voorbij zijn, staat een nieuwe partner klaar om verder te werken aan het nieuwe stadhuis. Stad Roeselare gunde de opdracht voor de bouw- en renovatiewerken aan Algemene Bouwwerken Maes. Een firma die eerder al projecten zoals het nieuwe zwembad in Roeselare, de Aalsterse bibliotheek Utopia, de Nieuwe Dokken in Gent en de K-Tower in Kortrijk realiseerde.

Hoe gaat het verder?

Tijdens de eerste helft van 2024 openen de deuren van het nieuwe stadhuis. Voor we het nieuwe gebouw samen met de Roeselarenaar feestelijk kunnen openen, komen er nog enkele mijlpalen.

Op de werf, die zo’n 11.800 m² groot is en begrensd wordt door de Grote Markt, Botermarkt en de Zuidstraat, wordt na de eerste steenlegging gestart met de kelders en funderingen. In het najaar van 2022 zal je het gebouw zien oprijzen wanneer ook de bovenbouw begint. Midden 2023 moet de ruwbouw af zijn en krijgt de Roeselarenaar ook een unieke blik achter de schermen op Openwervendag. In 2023 volgt ook de aansluiting op het warmtenet. Daarna werkt de aannemer het interieur volledig af en start de omgevingsaanleg.

Net als tijdens de sloopwerken, zijn duidelijke afspraken gemaakt met de aannemers om de hinder van voor de omgeving te beperken en de veiligheid te garanderen. Er is onder meer een verbod op zwaar werfverkeer tijdens de schoolspits. Ook de uitvoering gebeurt volgens alle wettelijke vereisten en gunningscriteria. Bovendien worden de werken wordt nauw opgevolgd door een gedreven werfteam, dat afstemt met de buurt en handelaars. Iedereen kan met vragen of opmerkingen op elk moment terecht bij het gratis contactpunt van de stad, 1788.

Duurzaam slopen, bouwen en renoveren

Dit stadhuis werd ontworpen én de oude gebouwen werden gesloopt met duurzaamheid als rode draad. Dat geldt ook voor de bouw en renovatie. Het gebouw mikt op het BREEAM-label ‘Excellent’, een duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen met minimale milieu-impact. Door deze doordachte keuzes dalen de energiekosten van water en elektriciteit fors en denken we aan de toekomst en het klimaat. Dat de Stad dit project op deze manier aanpakt, viel de Belgische bouwsector al op. Het stadhuis werd recent bekroond met de Belgian Construction Award 2021 in de categorie Circular Building.

Oproep: de tijdscapsule van Roeselare

Stad Roeselare gaf nog een extra dimensie aan de eerstesteenlegging. De Stad begraaft binnen enkele maanden een tijdscapsule onder het atrium van het nieuwe stadhuis. Wat in deze tijdscapsule komt, mogen de Roeselarenaars zelf invullen. Het archeologisch onderzoek op de werf is net afgerond. Is het nu geen goed moment om na te denken over wat toekomstige archeologen moeten vinden als ze over een aantal eeuwen opgravingen zouden doen? Wat vertelt iets over het leven in Roeselare van vandaag? Stadsdichter Edward Hoornaert zal alvast voor het eerste object, een gedicht over Roeselare, zorgen. Tot eind juni kan iedereen via www.roeselare.be/stadhuisvanrsl ideeën insturen.

Volg je stadhuis op de voet

Geïnteresseerd in de vooruitgang van het stadhuis? De duurzame bouw en renovatie volg je online via www.roeselare.be/stadhuisvanrsl en via sociale media (Facebook, Instagram of Twitter) van de stad. Buurtbewoners ontvangen geregeld een brief met een update in de bus.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?