Doe de wanverbindingscheck

3 Februari 2023

Controleer of jouw drinkwater correct gescheiden is van regen- en putwater

Drinkwater mag in jouw leidingen nooit in contact komen met regenwater of putwater. Klinkt logisch, toch? Toch zien we in veel woningen met een installatie voor tweedecircuitwater dat het soms misloopt. Niet-reglementaire verbindingen met afsluitkranen, zogenaamde koppelflexibels of mengkranen veroorzaken soms onbewust een vervuiling (zelfs als er een keerklep is). En die vervuiling kan gevolgen hebben voor het drinkwater op het hele waternet. Een verkeerde verbinding kan ook leiden tot een waterlek en onaangename verrassingen op jouw waterfactuur. Doe daarom de wanverbindingscheck met de hulp van onze tips.

Bijvullen: daar loopt het vaak mis

Gebruik jij grondwater, regenwater of gerecupereerd afvalwater voor jouw toilet, wasmachine of tuin? Een slimme keuze! Want dat is goedkoper voor jou en beter voor het milieu. Maar loopt die installatie voor tweedecircuitwater ook volledig gescheiden van jouw drinkwatercircuit?

Als jouw regenput leeg is, vul je die wellicht bij met drinkwater of schakel je over naar de drinkwaterinstallatie. En daar loopt het vaak mis... Als die twee watercircuits met elkaar in contact komen, heet dat een wanverbinding of kruisverbinding. Het risico bestaat dat het drinkwater dan vervuild raakt. Niet alleen in jouw leidingen maar ook in de leidingen van alle gebruikers op het waternet!

Komt jouw drinkwater ergens in contact met jouw regen- of putwater? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een sanitair installateur om die wanverbinding eruit te halen. Anders bestaat de kans dat er lekken ontstaan of dat je het centrale drinkwaternet vervuilt en zo de gezondheid van jezelf en anderen in gevaar brengt.

Meer informatie over wanverbindingen.

x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?