Levende bibliotheek getuigt over racisme
Roeselare is een stad waar iedereen zich moet kunnen thuis voelen. Toch komen vooroordelen en discriminatie nog te vaak voor. Net dat wil de stad op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme, aankaarten aan de hand van een levende bibliotheek: Roeselare kijkt racisme in de ogen.
n 2023 breng de Stad racisme onder de aandacht aan de hand van een levende bibliotheek op zaterdag 25 maart in ARhus. In de levende bib leen je geen boek uit, maar vertellen personen die oog in oog stonden met racisme hun verhaal. Je kiest voor één van de zes getuigenissen van Roeselarenaars die ondanks alle moeilijkheden het hoofd niet laten hangen. Je neemt plaats aan tafel voor een een-op-eengesprek dat je zal informeren én inspireren.
Roeselare gaat voor non-discriminatie
In 2020 sloot de Stad aan bij het Europees netwerk ECCAR, of European Coalition of Cities Against Racism. Dit netwerk zet 10 doelen centraal waarop elke lokale overheid focust, gaande van meer aandacht voor acties tegen racisme tot het promoten van culturele diversiteit.
Met het 10-puntenplan wil de stad inclusie en verbondenheid bevorderen, de positieve houding tegenover diversiteit verhogen en streven naar een Roeselare zonder discriminatie. De 10 doelen vind je op iedereen.vanrsl.be
In 2022 organiseerde Stad Roeselare in samenwerking met UNIA, ARhus, Agentschap Integratie en Inburgering, diversiteitsexpert Don Moussa Pandzou en FMDO dialoogtafels ‘Samen tegen Racisme’. 54 Roeselarenaars namen deel aan de dialoogtafels, waaruit verschillende aanbevelingen naar voor kwamen.
Later dit jaar lanceert de Stad een nieuwe campagne waarbij getuigenissen van racisme, discriminatie en intimidatie centraal staan. Roeselarenaars poseren met een pakkende quote waarmee ze de discriminatie die zij frequent ervaren, aankaarten. Eveneens dit voorjaar organiseert de Stad een reeks gratis omstaanderstrainingen. Dit is een opleiding waarbij je een aantal concrete handvaten krijgt om gepast te reageren op discriminatie.