Vlaamse innovatie subsidie voor Smart City-project REVOLT

15 mei 2023

Roeselare bouwt haar weg naar een slimme én duurzame stad verder uit. Dat doet de Stad samen met verschillende doelgroepen, zoals bedrijven, burgers, scholen,… . Een nieuw project dat daaraan toegevoegd wordt, heet REVOLT. Onder deze vlag pioniert Roeselare en WVI met een dataplatform voor bedrijven. Slimme data en technologie moeten bedrijven helpen om op een eenvoudige, slimme en geautomatiseerde manier hernieuwbare energie te gebruiken. Dit project laat zien dat de stad Roeselare zich blijft inzetten voor een klimaatvriendelijke stad. Door bedrijven te helpen energiezuiniger te zijn en meer hernieuwbare en lokale energie te gebruiken, draagt dit project direct bij tot de Roeselaarse klimaat- en energiedoelstellingen en de Klimaatswitch #VANRSL.

Dankzij een slim dataplatform zullen bedrijven op lokale bedrijventerreinen een duidelijk zicht krijgen op hun energieproductie en –verbruik. Ondanks de inspanningen om meer te investeren in hernieuwbare energie op bedrijventerreinen, blijft er veel onbenut potentieel omdat bedrijven vaak niet weten hoe duurzame investeringen hen kunnen helpen en ze geen inzicht hebben in hun energieverbruik op elk moment van de dag. Bedrijven zullen hun energieverbruik automatisch kunnen bijsturen. Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld meer zonne-energie opwekt dan het zelf gebruikt op dat moment, kan het platform aangeven die energie voor andere processen in het bedrijf (vb. extra koelen) te gebruiken, op te slaan of te delen met andere bedrijven.

Revolt is een project van Stad Roeselare en WVI. Voor het project haalden de organisaties een subsidie van 686 178 euro van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) binnen. Stad Roeselare draagt zelf 52.000 euro bij. De selectieprocedure voor een ontwikkelaar start binnenkort. Het platform moet klaar zijn midden 2025. Na de pilootversie is het de bedoeling dat het project verder groeit naar andere Roeselaarse organisaties, zoals scholen, andere bedrijventerreinen, …

  • hand met virtuele stad en data
Toon vergrote weergave in een popup (hand met virtuele stad en data)
x
Kan ik je helpen?
Bertje, chatbot van Roeselare. Kan ik je ergens mee helpen?